SAMO DOĐITE DA LJETUJETE: Ako se u Grčkoj zarazite koronom vlada te zemlje snosi troškove

Grčka vlada je spremna da snosi troškove za one turiste za koje se tokom boravka u Grčkoj ispostavi da su pozitivni na virus korona, izjavio je u ponedjeljak vladin portparol Stelios Petsas.

  • Svijet

  • 02. Jun. 2020  

  • 0

Ovi turisti će biti smješteni u hotelima, a troškovi će ići na teret Grčke, dodao je.

"To smo radili ranije i nastavićemo i dalje", rekao je tokom konferencije za novinare.

Petsas je dodao da od zatvaranja granica Grčka plaća smještaj onima koji dolaze u zemlju i moraju da ostanu u karantinu.

"Hiljade ljudi prošlo je kroz karantin", naglasio je podsjećajući da se testovi na COVID-19 već obavljaju na Međunarodnom aerodromu u Atini, da se posjetioci zadržavaju u hotelu jednu noć dok ne dobiju rezultate testa, a zatim u zavisnosti od rezultata koji imaju mogu ostati u opuštenom 7-dnevnom karantinu ili pod strogim nadzorom 14 dana, ako su pozitivni.

„Nastavićemo tako, s jednom razlikom. Očekujemo daleko manji broj slučajeva zaraze i čak se nadamo da ih neće ni biti, jer broj zaraženih u evropskim zemljama iz kojih očekujemo turiste opada", rekao je vladin portparol.

„Naš cilj je da osiguramo maksimalnu sigurnost za stanovnike i turiste“, rekao je Petsas. Međutim, nije objasnio hoće li grčka država platiti i hranu i lijekove.

Ministarstvo turizma Grčke objavilo je nedavno spisak zemalja za čije posjetioce će Grčka otvoriti granice od 15. juna. Posjetioci iz ovih zemalja neće biti testirani na Covid-19 i neće biti u karantinu.

Grčka uprava civilnog vazduhoplovstva produžila je u ponedeljak, 1. juna, zabranu letova iz sedam zemalja kao i za ulazak neevropskih državljana, a istovremeno je produžila i obavezan karantin za putnike koji ulaze u Grčku u junu.

Od ponedjeljka, 15. juna, nastaviće se praksa obaveznog testiranja i karantina za putnike koji dolaze iz zemalja visokog rizika prenosa Covid-19. Lista se stalno ažurira.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...