IGRA GLUHIH TELEFONA: EPBiH nije upoznata s odlukama o obustavi gradnje malih HE na Neretvici...

"Elektroprivreda BiH" (EPBiH) nije upoznata s bilo kakvim odlukama Općinskog vijeća Konjic o obustavi gradnje malih hidroelektrana na Neretvici i od nadležnih organa očekuje osiguranje pristupa gradilištu.

  • Ekonomija

  • 03. Jun. 2020  03. Jun. 2020

  • 0

- Početak gradnje dva postrojenja za proizvodnju električne energije na rijeci Neretvici u Konjicu je dugo i pomno pripreman projekt za proizvodnju zelene energije i doprinos smanjenju emisija zagađujućih čestica - navode iz "Elektroprivrede BiH" u saopćenju za javnost.

"Elektroprivreda BiH" uložila je višemilionska sredstava u izradu projektne dokumentacije, rješavanje strogih okolinskih zahtjeva, realizaciju programa eksproprijacije i otkup zemljišta, istražne radove, administrativne troškove, kao i troškove dobijanja svih neophodnih i danas pravosnažnih dozvola za realizaciju građenja. Shodno regulativi za odobravanje projekata i zahvata u prostoru, "Elektroprivreda BiH" pribavila je sve saglasnosti, odobrenja i dozvole sektora voda, okoliša, prostornog uređenja, električne energije i koncesija.

- Uspješno su riješena imovinska pitanja i svim vlasnicima uplaćene pravične naknade, za šta je "Elektroprivreda BiH" izdvojila 720 hiljada KM. Ispunjene su i obaveze ulaganja u infrastrukturu lokalne zajednice, a u skladu sa Ugovorom o koncesiji i Programom prijateljskog okruženja. U projekte rekonstrukcije, adaptacije i/ili izgradnje infrastrukturnih objekata i putne infrastrukture za mjesne zajednice Jasenik i Neretvica "Elektroprivreda BiH" uložila je 1,2 miliona KM - dodaju iz "Elektroprivrede BiH".

Napominju da je lokalna uprava iskazala podršku svim učesnicima na pripremi realizacije dva projekta malih hidroelektrana na Neretvici i time prvenstveno potvrdila zrelost lokalne zajednice koja u svom privrednom ciklusu već 70 godina baštini resurse nastale, također, kroz projekte korištenja voda za proizvodnju električne energije.

Lokalna uprava - Općina Konjic je Ugovorom o koncesiji obezbijedila kontinuiranu značajnu korist kroz naknadu za koncesiju, koja će se plaćati od početka rada malih hidroelektrana u visini od 10 posto od vrijednosti proizvedene električne energije za period 30 godina.

Gradnja dvije male hidroelektrane Srijanski most i Gorovnik ušće podrazumijeva niz ugovora s domaćim kompanijama i, između ostalih, sa preduzećem sa sjedištem u Konjicu, koje zapošljava lokalno raspoložive radnike. Ulaganje u samu gradnju dvije male hidroelektrane iznosi 18 miliona KM.

Uz izgrađena dva postrojenja za proizvodnju čiste električne energije na vlastitoj teritoriji, lokalna zajednica ostvaruje pretpostavke za samoodrživost i željeni doprinos globalnim težnjama za očuvanje okoliša i smanjenje emisija zagađujućih čestica, saopćeno je iz Službe za komunikacije "Elektroprivrede BiH".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...