KO JE SANELA GORUŠANOVIĆ-BUTIGAN, NOVA ČLANICA VTSV-a?: Sutkinja koja je odbacila tužbu Lagumdžije, Hadžića i Komšića protiv "Slobodne Bosne" zbog pisanja o aferi "Reket"!

Sanela Gorušanović-Butigan, sutkinja Općinskog suda u Sarajevu, koja tu dužnost obnaša od 2007. godine, bit će nova članica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), piše Faktor.ba.

  • Mini market

  • 03. Jun. 2020  03. Jun. 2020

  • 0

Ona na tu poziciju dolazi umjesto Ružice Jukić, kojoj je istekao mandat. Sudije kantonalnih i općinskih sudova iz Federacije BiH glasanjem su odlučile da je naslijedi Gorušanović-Butigan.

Sanela Gorušanović-Butigan široj javnosti je možda najpoznatija kao sutkinja koja je poništila sudske odluke kompromitirane bjegunke, bivše sutkinje sarajevskog suda Lejle Fazlagić. Radi se o aferi "Reket". Fazlagić se trenutno nalazi u Hrvatskoj, gdje je u bijegu od pravosudnih organa BiH, piše Faktor.ba

U proljeće 2010. godine, Federalna uprava policije podnijela je Tužilaštvu BiH prijavu protiv Damira Hadžića, tadašnjeg načelnika općine Novi Grad i potpredsjednika SDP-a BiH, i Huseina Hasibovića, vlasnika građevinske firme "PP Butmir", da su reketarili biznismena Nihada Imamovića tražeći od njega novac za izdavanje dozvole za gradnju stambeno-poslovnog centra na teritoriji općine Novi Grad.

Kako je kasnije više puta javno svjedočio Imamović, od njega i grupe biznismena tražena su 2,2 miliona maraka za tu "sitnu uslugu".

Tužilaštvo BiH tada je tokom istrage u svojstvu osumnjičenih saslušalo i Zlatka Lagumdžiju, predsjednika SDP-a, i još nekoliko funkcionera te stranke. Bilo je to nekoliko mjeseci pred oktobarske izbore, na kojima je SDP osvojio dovoljno glasova da može formirati vlast na federalnom i državnom nivou. Tužilaštvo BiH iz neobjašnjivih razloga odustalo je od istrage protiv izbornih pobjednika!?

Lideri SDP-a Zlatko Lagumdžija, Damir Hadžić i Željko Komšić, tada član Predsjedništva BiH i potpredsjednik SDP-a, nisu odustali od tužbe protiv sedmičnika "Slobodna Bosna", koji je prvi pisao o njihovoj umiješanosti u kriminalne operacije s Imamovićem. Tužbu protiv "Slobodne Bosne" tadašnji SDP-ov trojac podnio je krajem 2009. godine tražeći po Zakonu o zaštiti od klevete po 10 hiljada KM odštete na ime duševnih bolova koje im je SB, navodno, počinio.

Godinu i po kasnije, kada je Lagumdžija bio ministar vanjskih poslova BiH, Damir Hadžić ministar prometa i komunikacija u Vijeću ministara, a Željko Komšić produžio mandat člana Predsjedništva BiH, Općinski sud u Sarajevu donio je nepravosnažnu presudu. Presudu je donijela sutkinja Lejla Fazlagić proglasivši "Slobodnu Bosnu" krivom i obavezujući je da trojici tužilaca Lagumdžiji, Hadžiću i Komšiću isplati ukupno 11.000 KM, plus sudske troškove.

Advokati tužilaca žalili su se tražeći da se isplati prvobitni iznos novca, ukupno 35 hiljada KM, a advokat odbrane da se presuda poništi. Kantonalni sud u Sarajevu vratio je ovaj predmet Općinskom sudu na ponovno izjašnjavanje. U julu 2017. godine, sutkinja Općinskog suda Sanela Gorušanović-Butigan odbila je tužbeni zahtjev Lagumdžije, Hadžića i Komšića. Kako je u obrazloženju presude napisala sutkinja Gorušanović-Butigan, "iznošenje informacija u dobroj vjeri, iznošenje mišljenja, pa i uvreda nije sankcionisano Zakonom o zaštiti od klevete".

Sutkinja Gorušanović-Butigan u presudi se, također, pozvala i na član 5. Deklaracije o slobodi političke debate u medijima "koja kod ovakvih vrsta tekstova dozvoljava veći stepen pretjerivanja, čak i provociranja, i to iz razloga što su tužioci poznate ličnost široj javnosti zbog funkcija koje obavljaju i što su u sferi javnosti ušli dobrovoljno, bez ičije prisile, pa su dužni trpjeti veći stepen kriticizma od običnog građanina", objavila je "Slobodna Bosna" nakon odluke Suda.

U biltenu Udruženja "BH novinari" "E-novinar" Gorušanović-Butigan je pisala tekst u kojem je navela i sljedeće, a u vezi sa primjenom Zakona o zaštiti od klevete.

- Evropski sud za ljudska prava je u svojoj praksi u vezi s ograničenjem slobode izražavanja medija i novinara utvrdio određene standarde koje primjenjuju domaći sudovi u sličnim slučajevima, kao npr:

Novinarske slobode, po tumačenju Suda, sadržavaju i "mogućnost pribjegavanja određenom stepenu pretjerivanja, pa čak i provociranja. Štaviše, iako Sud ne mora odobravati polemički, pa čak i agresivni ton kojeg koriste novinari, član 10. ne samo da štiti bit/sadržaj izraženih ideja i informacija nego i formu kroz koju su one izražene. Izbor oblika i načina prezentacije informacija su autonomno pravo novinara i urednika zaštićeno članom 10. i da nije zadaća sudova (ni Evropskog ni nacionalnih) da medijima nameću poželjni oblik izražavanja ideja i informacija.

Granice dopuštene kritike znatno su šire kad su u pitanju političari i druge javne osobe nego kada se radi o privatnim osobama. Političari se svojevoljno i svjesno izlažu pomnom ispitivanju svojih riječi i dijela kako od strane novinara, tako i od strane cjelokupne javnosti pa moraju iskazati veći stepen tolerancije (presuda Lopez Gomez da Silva v. Portugal 2000. godine).

Pažnja pri razmatranju svakog slučaja, a kako bi se napravila razlika između informacije (činjenice) i mišljenja (vrijednosne ocjene). Istinitost prvog se mora dokazivati, a drugog ne (presuda Lingens v. Austrija 1986. godine) - navela je.

Gorušanović-Butigan je sutkinja Parničnog odjeljenja Općinskog suda u Sarajevu. U javnosti se profilirala kao ekspertica iz oblasti primjene Zakona o zaštiti od klevete, učestvovala je na većem broju okruglih stolova koje su organizirala novinarska udruženja te pisala stručne tekstove o primjeni ovog zakona, odnosa medija i sudova prema medijima u predmetima klevete...

(Faktor.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...