DODIKOVI MEDIJI SE PRERAČUNALI: Evo zašto je bivši ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak davao izjavu u Graničnoj policiji...

Granična policija BiH je tokom 2019. godine dostavila Tužilaštvu BiH informaciju o nezakonitom načinu pribavljanja bh. viza od državljana Islamske Republike Pakistan u Ambasadi BiH u Islamabadu.

  • Vijesti

  • 03. Jun. 2020  03. Jun. 2020

  • 2

Bivši ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak boravio je u srijedu u prostorijama Granične policije BiH u svojstvu svjedoka kako bi dao izjavu u vezi s izdavanjem bosanskohercegovačkih viza u Pakistanu, potvrdila je za Fenu glasnogovornica Granične policije Franka Vican.

Naime, Granična policija BiH je tokom 2019. godine dostavila Tužilaštvu BiH informaciju o nezakonitom načinu pribavljanja bh. viza od državljana Islamske Republike Pakistan u Ambasadi BiH u Islamabadu, koji su prilikom apliciranja za vizu davali pogrešne podatke ili prikrivali okolnosti važne za izdavanje vize ili su vize dobivali na nezakonit način uz pomoć trećih osoba, a da je stvarna namjera pribavljanja bh. vize bila da iskoriste teritoriju BiH za odlazak u zemlje EU.

Nakon što je Tužilaštvo BiH u 2020. godini dostavilo Graničnoj policiji BiH naredbu za poduzimanje određenih istražnih radnji radi prikupljanja dokaza o počinjenom krivičnom djelu, kao i zahtjev za dostavljanjem informacija, Granična policija BiH je u proteklom periodu poduzela naložene mjere i radnje, o čemu je Tužilaštvu BiH dostavila izvještaj o poduzetim mjerama i radnjama.

Iz Granične policije BiH najavili su kako će Tužilaštvu BiH protiv određenih državljana Pakistana koji su sudjelovali u nezakonitom pribavljanju bh. viza, podnijeti izvještaj o počinjenom krivičnom djelu krijumčarenje osoba.

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić kazao je kako je u posljednje vrijeme borba protiv ilegalnih prelazaka državne granice i protiv krijumčara ljudi u fokusu te policijske agencije.

"Rezultati rada Granične policije u suzbijanju prekograničnog kriminala i ilegalnih migracija pokazuju kako se, unatoč manjku materijalno-tehničkih resursa i ljudstva, nadljudskim naporima borimo da zaštitimo državnu granicu. Svi oni koji postupaju protuzakonito, podlijegat će sankcijama u skladu sa zakonom. Centralni istražni ured na ovom području bilježi jako dobre rezultate u suradnji s lokalnim postrojbama. U budućnosti ćemo nastojati istim i jačim intenzitetom boriti se protiv svih oblika kriminala", poručio je Galić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...