BIO JE JEDAN OD NAJVEĆIH: Od njegove sablje pali su mnogi, pokorio je Srbiju, pogubio posljednjeg bosanskog kralja, a nakon jedne bitke, zauvijek je promijenio povijest…

„Slobodna Bosna“ donosi novu zanimljivu priču iz povijesti.

  • Jeste li znali

  • 03. Jun. 2020  03. Jun. 2020

  • 0

Naša današnja priča vraća nas u doba vladavine jednog od najvećih vladara svijeta Mehmeda II Osvajača.

Jedan od najpoznatijih sultana u povijesti Osmanskog carstva rođen je 30. marta 1432. u gradu Edirneu, tadašnjoj prijestonici Osmanskog carstva.

U trenutku rođenja sultana Mehmeda II Osvajača Osmansko carstvo obuhvatalo je malu teritoriju, manju nego što je današnja Republika Turska. Mehmed II bio je sultan u dva navrata, od 1444. do 1446. i od 1451. do 1481. godine.

Vrijeme njegove prve vladavine počelo je kada se njegov otac Murat II svojevoljno odrekao prijestolja, ali ga je nakon dvije godine ponovno preuzeo zbog obnovljenih napada kršćana i ustanka janjičara. Nakon ponovnog dolaska na vlast, Mehmed II pokrenuo je niz ratova šireći Osmansko carstvo u svim smjerovima.

Za vrijeme njegove vladavine osvojeni su: Carigrad, dijelovi Srbije, Bosna, Peloponez, Vlaška, Moldavija, Albanija, Istočna Anadolija, Mezopotamija i Krim te još neki dijelovi uz obale Crnog mora. Snage sultana Mehmeda II Osvajača izvršile su pomorsku invaziju i na Italiju (godine 1480. osvojile su italijanski grad Otranto i držale ga neko vrijeme pod svojom okupacijom).

Sultanova želja bila je osvojiti Rim i ujediniti Rimsku imperiju, ali u tome nije uspio.

U ratu koji je 1456. pokrenuo protiv Srbije, neuspješno je opsjeo Beograd. Srpska despotovina bila je osvojena padom Smedereva 1459., ali je pritom hrvatsko-ugarski kralj zadržao Beograd. Krenuo je potom u pohod na Albaniju, što je bilo posljedica ustanka albanskog velikaša Jurja Kastriotića Skenderbega, te na Vlašku i Moldaviju, koje su bile vazalne kneževine Osmanskoga carstva, a kneževi koji su se povezali s Ugarskom.

Godine 1460. od Mlečana je preoteo južnu Moreju, a 1461. osvojio je Trapezunt (poslije Trabzon) u Maloj Aziji. Na južnoslavenskom prostoru osvajanja je nastavio 1463. osvajanjem Bosne, gdje je naredio pogubljenje posljednjega bosanskog kralja Stjepana Tomaševića.

Sultan Mehmed II Osvajač ostat će u povijesti zapisan kao vladar koji je osvojio Carigrad, pretvorivši ga u Istanbul.

Mehmed je dao izgraditi više palača širom Carstva, u Carigradu kompleks džamija i teoloških škola, a Crkvu sv. Sofije pretvorio je u centralnu gradsku džamiju. Potaknuo je ponovno naseljivanje Istanbula muslimanskim, ali i kršćanskim podanicima Carstva.

Teologe i pravnike stavio je pod kontrolu, čime je izazvao mnoga neprijateljstva.

Mehmed II preminuo je 1481. godine ostavivši svome sinu i nasljedniku Bajazidu II ogromnu državu čija se ekspanzija nastavila i u narednom stoljeću.

(SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...