KAKVI SU TO UMJETNICI BILI: Čudo neviđeno u Meksiku, Maje su iza sebe ostavile nešto spektakularno...

Međunarodni tim istraživača otkrio je potencijalno najstariju i najveću građevinu koju je drevna civilizacija Maja sagradila u džungli na jugoistoku Meksika.

  • Šareni svijet

  • 04. Jun. 2020  04. Jun. 2020

  • 0

Građevinu koja podsjeća na vještačku visoravan, a za koju se vjeruje da je izgrađena oko hiljadu godina prije nove ere, dugačku oko 1.400 metara, široku 400 metara i visoku od 10 do 15 metara, otkrio je tim naučnika s Univerziteta Arizona, prenosi AP pozivajući se na britanski naučni časopis "Nature".

Visoravan za koju se vjeruje da je korištena za rituale, otkrivena je laserskim skeniranjem iz zraka između 2018. i 2020. godine, nakon čega su uslijedila iskopavanja. Arheolozi smještaju gradnju platoa između hiljadu i 800 godina godine prije nove ere, navodeći da je to najstarija monumentalna građevina koja je ikada pronađena na teritoriji Maja i najveća u cjelokupnoj prelatinoameričkoj historiji regiona.

Civilizacija Maja, poznata po sofisticiranom sistemu pisanja, kao i matematičkim i astronomskim otkrićima, doživjela je procvat oko hiljadu godina prije nove ere u Mezoamerici, uključujući današnju Gvatemalu i dijelove Meksika, ali njeno porijeklo ostaje misterija.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...