POLITIČKI ANALITIČARI SAGLASNI: Radončić nije naveo prave razloge zbog kojih je podnio ostavku!

Ministar sigurnnosti BiH Fahrudin Radončić svojski se potrudio da pronađe tri uvjerljiva razloga za podnošenje ostavke na tu dužnost, ali čini se da je malo koga uvjerio da govori istinu.

  • Politika

  • 04. Jun. 2020  04. Jun. 2020

  • 2

Radončić je novinarima podrobno obrazložio razloge zbog kojih je podnio ostavku i dodao da su oni principijelne prirode, da nema nikakvih tenzija, nikakvih nervoza, polemika.

Zahvalivši Stranci demokratske akcije Bakira Izetbegovića što je SBB-u i njemu omogućila da budu dio parlamentarne većine i dio Vijeća ministara, Radončić je rekao da su se prirodno pojavile političke razlike u odnosu na neka strateška pitanja unutar Bosne i Hercegovine.

Kao prvi razlog za ostavku naveo je neslaganje sa SDA oko migrantske krize, drugi razlog je „strateško neslaganje“ sa SDA  u vezi s aferom "Respiratori", a treći njegovo mišljenje da je Vijeće ministara talac odnosa SDA, HDZ-a i SNSD-a i da ponekad, kako je rekao, treba "izaći iz priče za koju mislite da nije dobra".

No, iz serije novinskih komentara koji su uslijedili nakon podnošenja ostavke, stječe se dojam da je Radončiću malo ko povjerovao.

alt

PREDRAG ĆERANIĆ

Banjalučki stručnjak za sigurnost Predrag Ćeranić, inače vrlo blizak lideru SNSD-a Miloradu Dodiku, smatra da je Radončić svojom ostavkom najavio konstituiranje vlade Federacije BiH na jedan sasvim drugi način, a i da se čak Radončić spominje kao jedan od ozbiljnijih kandidata za novog premijer umjesto Fadila Novalića.

„Stvari idu ka tome da bi bošnjčke stranke koje sada čine opoziciju SDP, Naša stranka, HDZ i, naravno, Radončićev SBB, mogle sastaviti novu većinu na nivou Federacije i isto tako u Kantonu Sarajevo i u nekim drugim kantonima“, rekao je Ćeranić za beogradsku redakciju ruske agencije Sputnik govoreći o tome koliko je realna eliminacija SDA iz vlasti. Ćeranić kaže kako bi bilo realno da se iz igre izbaci SDA ako Radončić i lideri SDP-a Nermin Nikšić i HDZ-a Dragan Čović postignu čvrst dogovor. Ćeranić smatra da stvari treba promatrati u tom širem kontekstu, ističući kako su sa Zapada, navodno, već stigli signali u tom pravcu.

alt

JURICA GUDELJ

Politički analitičar iz Mostara Jurica Gudelj, inače blizak lideru HDZ-a Draganu Čoviću, također smatra da Radončić nije naveo prave razloge za podnošenje ostavke. Gudelj, naime, navodi da se stvarni razlozi ovog poteza kriju u njegovoj želji da repozicionira SBB nakon debakla na posljednjim izborima.

Gudelj, očito, aludira na činjenicu da je Radončićeva partija na proteklim izborima osvojila svega 52 hiljade glasova, što je najlošiji rezultat od postanka SBB-a, te na činjenicu da je u međuvremenu uslijedilo veliko osipanje stranačkih redova, koje Radončić nikako nije uspijevao zaustaviti.

Banjalučki portal Srpskainfo ne vjeruje, također, u Radončićeve razloge navodeći da se u pozadini krije nešto drugo. I ovaj portal predviđa formiranje nove parlamentarne većine Federacije BiH, u kojoj ne bi bilo mjesto za SDA i u kojoj bi centralnu ulogu imala Radončićeva partija SBB.

„U novoj većini partneri bi bili svi iz Federacije osim SDA, a to su SBB, SDP, DF, Naša stranka i ostali. Navodno se još čeka da „prelomi“ lider HDZ-a BiH Dragan Čović, a partner iz Republike Srpske bi opet bio SNSD“, piše banjalučki portal.

alt

MILAN SITARSKI

Analitičar mostarskog Instituta za društveno-politička istraživanja (IDPI) Milan Sitarski smatra da će naredni dani pokazati je li moguće izvesti prekomponovanje većine i na federalnom i na državnom nivou.

– U svakom slučaju, to je nemoguće izvesti bez saglasnosti u oba doma naroda, prije svega onoga u FBiH. Bez stranaka Hrvatskog narodnog sabora svakako nije moguće izvesti prekomponovanje na federalnom nivou – smatra Sitarski.

Kaže da bi u Državnom parlamentu to možda bilo moguće, ali da je pitanje koliki je odnos snaga u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

– U svakom slučaju, bez stranaka HNS-a, od kojih je najveći HDZ BiH, na nivou FBiH nije moguće izvesti prekomponovanje vlasti, a hoće li toga biti ili ne, to ne znamo. Koalicija u kojoj bi se udružile ove manje bošnjačke partije, mogla bi bez SDA, ali nikako ne bi mogla bez HDZ-a BiH. Međutim, ne vidim zašto bi HDZ BiH to radio – smatra Sitarski.

alt

IVANA MARIĆ

Politička analitičarka Ivana Marić smatra da se iza ovog poteza Fahrudina Radončića ne krije stvaranje nove većine na državnom nivou, već mudar potez Radončića, koji pokušava pobjeći od problema za koje bi on, kao ministar sigurnosti, bio odgovoran.

– Ako misli da dobije bilo šta glasova, ovo je njegova dobra odluka - zaključuje Marić.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...