DOK SE AMERIKA TRESE: Podignute optužnice protiv ostale trojice policajaca u slučaju "Floyd". Evo ko su oni

Nove optužnice podignute su protiv sve četvorice otpuštenih policajaca koji su bili prisutni za vrijeme ubistva crnog Amerikanca Georgea Floyda u Minneapolisu, objavio je u srijedu državni tužilac Minnesote Keith Ellison.

  • Svijet

  • 04. Jun. 2020  04. Jun. 2020

  • 1

Optužnica protiv Dereka Chauvina pooštrena je s trećeg na ubistvo drugog stepena. Policajac koji je koljenom pritiskao Floydov vrat i ugušio ga, prije je bio optužen za ubistvo iz nehata, a sad za ubistvo bez namjere.

Ostala trojica policajaca suočena su s optužnicom za pomaganje i poticanje na ubistvo, kao i za pomaganje i poticanje na ubistvo drugog stepena. Prekršaji u obje optužnice navedeni su kao "nenamjerni". Policija ih je privela. To su Tou Thau, Alexander Kueng i Thomas Lane.

Ko su policajci koji su sudjelovali u ubistvu Georga Floyda?

Otkad se dogodilo Floydovo ubistvo, do svih aktera ove priče nemoguće je doći. No, lokalni "Star Tribune" pronašao je neke osnovne informacije.

Derek Chauvin je 44-godišnjak koji je uz policijski posao radio i kao zaštitar u jednom noćnom klubu. Navodno u istom gdje i George Floyd, ali nema dokaza da su se njih dvojica poznavala. No, vlasnica tog noćnog kluba istaknula je da je Chauvin često probleme rješavao primjenom sile. Odnosno, "koristio je suzavac i nekonvencionalne metode" kada one nisu bile potrebne.

Chauvin je oženjen, ali je njegova supruga Kellie ubrzo nakon ubistva izdala saopštenje u kojem je izjavila da se nakon deset godina braka rastaje od Dereka.

Derek i njegova supruga Kellie prije su radili s nekretninama. Oboje imaju aktivne licence za rad u tom području i oboje su radili za firmu "ReMax Results" u Woodyburyju. Derek je još radio i za "Apple Valley" i "Realty Group". Licenca mu trenutno nije aktivna. Glasnogovornica "Realty Groupa" Stacy Bettison kratko je komentirala da je Derek za njih radio kao nezavisni vanjski saradnik oko šest mjeseci između 2018. i 2019. godine. 

U 19 godina službe za policiju Minneapolisa Chauvin je imao više do 15 prijava na njegov rad. Za sve prijave prošao je nekažnjeno, a policijska arhiva kaže da nije bilo dokaza da se suspendira. Policija Minneapolisa nikada nije objavila te podatke javno. 

Chauvin i prije sudjelovao u slučajevima kada je policija primjenjivala silu i ubijala ljude

Chauvin je 2011. godine bio među policijskim službenicima koji su sudjelovali u pucnjavi u kojoj je policajac Terry Nutter pucao i ranio Leroya Martineza. Prema policijskom izvještaju o tom događaju, Nutter je pucao nakon što je Martinez, koji je sudjelovao u više pucnjava ranije, podigao svoj pištolj i nije ga htio baciti na tlo. 

Tri godine ranije, 2008., Chauvin je pucao i ranio Ira Latrella Tolesa tokom izlaska na mjesto događaja. Kada su Chauvin i njegov kolega stigli u apartmansko naselje na jugu Minneapolisa, Toles je bio u kupaonici. Chauvin je nasilu ušao u njegov apartman, Toles je, navodno, krenuo zgrabiti Chauvinov pištolj, nakon čega je on opucao u trbuh. Ranio ga je.

Chauvin je 2006. godine imao još jednu situaciju nalik prijašnjima. On i petorica kolega izašli su na teren nakon 911 poziva u kojem se opisalo probadanje nožem nekoga u južnom Minneapolisu. Osumnjičeni Wayne Reyes pokušao je pobjeći svojim kamionom, a onda su ga zaustavili. Policija je kazala da je Reyes pokušao posegnuti za sačmaricom i pucati prema policajcima. Nekoliko policijskih službenika ispalilo je hice i ubilo Reyesa. 

Policajac Lane dolazi iz policijske obitelji, djed mu je bio detektiv. Na njega i Kuenga niko se nije žalio

Što se policajca Thomasa Lanea tiče, nema previše informacija. "Star Tribuneu" se javio samo član obitelji koji je htio ostati anoniman te je jedino kazao da je Lane pogrešno predstavljen u javnosti. 

"Devastirani smo. Naša cijela obitelj se osjeća užasno. To nije on. To nije ono za šta se borio cijeli život", kazali su. 

Lane je opisan kao 37-godišnjak iz regije Twin Cities u Minnesoti koji je "suosjećajan, zabavan i pronicljiv". Oženio se 2018. godine i bio je uzbuđen zbog svoje karijere i proširenja obitelji. Laneov djed Donald M. Mealey bio je detektiv u policiji Minneapolisa, umro je 2008. u 92. godini života. Preostali članovi Laneove obitelji također su radili u policiji tog grada. 

Licencu za rad u policiji dobio je prošlog augusta. 

"Ne postoji ništa loše u njemu. Ovo je užasno i osjećam se užasno zbog života koji je izgubljen i zbog Floydove obitelji. Nisu svi policajci loši. Lanea se sada kategorizira onako kako se to ne bi trebalo."

Kao i Lane, i 26-godišnji Kueng je, također, dobio licencu za rad u policiji u augustu. Niko do sada nije imao pritužbe na njihov rad. Na poziv obitelji Kueng, javio se član obitelji koji nije ništa htio komentirati.

Thao bio dio policijske brutalnosti u prošlosti, za optužbe za prebijanje i hapšenje bez naloga izvukao se novčanom nagodbom

I posljednji policajac Thao je 34-godišnjak protiv kojeg je podneseno šest pritužbi na njegov rad. Pet ih je zatvoreno bez suspenzije, ali jedna je bila otvorena za vrijeme incidenta s Floydom i otkaza koji je dobio nakon toga. 

Thao je bio dio tužbe za policijsku brutalnost 2017. godine. Navodno je s još jednim policajcem 2014. priveo Lamara Fergusona bez naloga za hapšenje. Navodno su ga policajci prebili, slomili mu zube i onda mu stavili lisičine. Policija Minneapolisa je platila 25.000 dolara i nagodila se u toj tužbi. 

Maksimalna kazna do 40 godina zatvora

Prvostepeno ubistvo zahtijeva dokaz o planiranju zločina. Za drugostepeno, nenamjerno ubistvo može se dobiti maksimalna kazna od 40 godina zatvora. Za trećestepeno ubistvo maksimalna kazna je 25 godina. Pomaganje i poticanje na ubistvo spada pod istu kategoriju pa su im maksimalne kazne iste kao i za prethodno navedene zločine. 

Thao je snimljen kako gleda Chauvina dok guši Floyda i pritišće mu vrat koljenom. Kueng je bio među prvim policajcima koji su stigli na mjesto događaja i pomogao je ostalima da se Floyd obruši na zemlju. Lane je držao pištolj uperen prema Floydu prije nego što su mu stavili lisičine, a kasnije je više puta pitao ostale policajce, pretežno Chauvina, treba li Floyda okrenuti na stranu kada je postajao neresponzivan.

Optužnice su podignute samo nekoliko dana nakon što je guverner Minnesote Tim Walz zatražio da Keith Ellison, državni tužilac Minnesote, preuzme slučaj. Do nedjelje ga je vodio okružni tužilac Hennepina Mike Freeman. 

Floyd se nije opirao hapšenju, policajci se oglušili na njegove pozive u pomoć

U optužnicama se navodi da je Floyd bio miran i nije se opirao hapšenju prije nego što ga je Chauvin počeo gušiti koljenom pritisnutim na vratu. Također se navodi da je Floyd tri puta zatražio, i to uglavnom vapajima u pomoć, da se policajci maknu s njega dok je ležao na podu. Nijedan od trojice to nije učinio. Štoviše, držali su svoju poziciju praktično od trenutka kad su ga obrušili na tlo pa do kraja cijele intervencije. Odnosno dok Floyd nije preminuo. 

Floyd je prvoj dvojici policajaca koji su stigli na mjesto događaja - Laneu i Kuengu rekao da se nije opirao hapšenju, ali nije htio ući u policijsko vozilo, jer se požalio da je klaustrofobičan, navodi se u optužnici. 

Porodica i gradonačelnik Minneapolisa pozdravili nadograđene optužnice

Jedan od advokata koji predstavlja obitelj Floyd Benjamin Crump oglasio se saopćenjem o novim optužnicama pohvalivši hapšenje i postupke protiv preostale trojice te podizanje nivoa optužnice protiv Chauvina s ubistva trećeg na ubistvo drugog stepena. 

"Ovo je gorak trenutak za obitelj Georga Floyda. Duboko smo zadovoljni činjenicom da je glavni tužilac Keith Ellison u ovom slučaju poduzeo odlučne mjere, uhapsivši i optuživši sve policajce koji su doveli do smrti Georga Floyda. Pozdravljamo i nadogradnju optužnice protiv Dereka Chauvina do ubistva drugog stepena."

Gradonačelnik Minneapolisa Jacob Frey također je pozdravio nove optužnice.

"Floydov poziv u pomoć, njegova borba za preživljavanje, prošao je neprepoznat i ne samo da mu nije pomogao jedan policajac, već su se četvorica oglušila na njegove vapaje. Ovaj slučaj ostat će zapamćen kao najhladniji u povijesti našeg grada", napisao je Frey pa dodao:

"Nismo uspjeli prepoznati Georgeovu ljudskost."

Advokati optuženih uglavnom nisu htjeli komentirati slučaj

Advokat Dereka Chauvina Erick Nelson odbio je komentirati novosti u Chauvinovoj optužnici. Policajac koji je ubio Floyda, ostao je zatvoren u državnom zatvoru Oak Park Heights.

Kuengov advokat Thomas Plunkett kratko je izjavio da je njegov klijent ispitan te da se predao. 

Advokat Earl Gray, koji predstavlja policajca Lanea, također je odbio komentirati novosti. Thaov advokat Robert Paule nije bio dostupan za komentar, navodi "Star Tribune".

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...