ČAVARA SE NE MIRI S PORAZOM: "Apsurdno je da Novalić i dalje vodi Vladu FBiH!"

Čavara je kazao kako je afera “Respiratori” jasno pokazala da postoji “parasustav upravljanja” koji nije u interesu građana i naroda u BiH. Osvrnuo se i na, kako kaže, antidržavni pritisak SDA na rad pravosudnih institucija i glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić, dodavši da izostanak reakcija međunarodne zajednice na takvo djelovanje vodećoj bošnjačkoj stranci daje poticaj da nastavi s pritiscima.

  • Politika

  • 04. Jun. 2020  04. Jun. 2020

  • 4

Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH, razočaran je odlukom Suda BiH koji je odbacio zahtjev Tužilaštva da se premijeru Federacije BiH odredi jednomjesečni pritvor. Takvom odlukom spriječena je jasna namjera SNSD-a i SBB-a da potisnu na marginu SDA i preuzmu svu kontrolu nad federalnim polugama izvršne vlasti.

Čavara je u razgovoru za mostarski portal HMS kazao kako smatra da je apsurdno da premijer Fadil Novalić, "s jasnim osnovama sumnje korupcije i organiziranog kriminala", i dalje vodi Vladu FBiH.     

- Informacije dostupne javnosti oko afere „Respiratori“ jasno pokazuju da postoji paralelni sustav, tzv. parasustav upravljanja, i nameće jasan osnov sumnje da taj sustav nije u interesu naroda i građana ove države, već pojedinačni interes, odnosno interes skupine kroz kriminalne i koruptivne radnje koje su neprihvatljive u normalnoj pravnoj državi. Žalosno je da su pojedinci pandemiju koronavirusa iskoristili kako bi ostvarili određeni profit za sebe, i to u vremenima kada su sve radnje trebale biti usmjerene na pomoć svim stanovnicima u Federaciji BiH koji su se uistinu trudili poštovati sve mjere, preporuke i naredbe nadležnih institucija.

Iskreno se nadam da će istražni organi postupiti i raditi sukladno Ustavu i zakonima, da će utvrditi stvarno stanje i činjenice te sankcionirati one koji su prekršili zakon, kako u aferi „Respiratori“, tako i u svim drugim sličnim slučajevima - kazao je Čavara.

Na pitanje novinara može li on, kao predsjednik Federacije BiH, ovlastiti nekoga od njegovih zamjenika (Jelku Milićević ili Veska Drljaču) da to rade umjesto Novalića iako je on na slobodi, Čavara je dao pomalo smušen odgovor. 

- Zakon o Vladi Federacije BiH jasno precizira u kojim slučajevima premijer Federacije BiH može ovlastiti jednog od zamjenika za vođenje sjednice i ostalih poslova premijera. Nije moje da tumačim odluku Suda je li premijer Novalić spriječen da vodi sjednicu ili nije, za to su zadužene odgovarajuće institucije, ali je zasigurno nemoralno ignorirati sve i uvjeravati javnost da ne vjeruje svojim očima i ušima i da je sve laž što rade institucije BiH, Tužiteljstvo i Sud BiH.

Čavara je osudio pritisak SDA na pravosudne institucije.

- Nisam mogao vjerovati kada sam pročitao reakciju SDA koja je toliko antidržavna i izravan napad na institucije BiH. Jasno je da SDA sustavno stvara pritisak na rad pravosudnih institucija, ali je ovaj put to još očitije i agresivnije. Javno pozvati, odnosno narediti pravosudnim institucijama da oslobode premijera Novalića od svih optužbi je krajnje politički neodgovorno, zlonamjerno i nedopustivo. Iskreno se nadam da će se pravosudne institucije uspjeti oduprijeti tom pritisku te da će obavljati svoj posao neovisno o političkom utjecaju i volji SDA. Ako želimo BiH kao pravnu državu, onda moramo raditi na izgradnji neovisnog pravosudnog sustava, kao i na poštivanju Ustava i zakonskih propisa, a to zasigurno nećemo postići ovim neviđenim političkim pritiskom od strane SDA i pokušajima upravljanja radom pravosudnih institucija. Rekao sam, očigledno postoji jasan osnov sumnje i treba omogućiti istragu do kraja i do onih koji su očigledno u lancu zapovijedanja iznad Fadila Novalića izvan sustava Federacije i izvan zakona.

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...