"SB" NA LICU MJESTA: Počelo suđenje Draganu Mektiću; Evo kako je završio na sudskoj klupi (FOTO)

Više od pet mjeseci nakon što je Državno tužilaštvo podiglo optužnicu protiv bivšeg ministra sigurnosti Dragana Mektića i još tri osobe zbog zloupotrebe položaja ili ovlasti, početak suđenja im je zakazan za danas u Sudu Bosne i Hercegovine.

  • Vijesti

  • 04. Jun. 2020  04. Jun. 2020

  • 2

Nakon što je Mektić negirao optužbe, a Sud odbio da mu zabrani da javno govori o slučaju, raniji početak suđenja odgođen je zbog pandemije koronavirusa.

Detektor donosi pet stvari koje treba znati o početku suđenja bivšem državnom ministru.

Mektić se tereti za djelo visoke korupcije

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine je krajem decembra 2019. saopšteno da se Mektić u svojstvu ministra sigurnosti, Igor Golijanin u svojstvu šefa njegovog kabineta, Samir Agić u svojstvu pomoćnik ministra i Edin Garaplija kao odgovorna osoba i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija INZA Sarajevo terete za zloupotrebu položaja prilikom realizacije međudržavnog Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, koji je finansirala Delegacija Europske unije u BiH, čime je pričinjena ukupna šteta od 244.764 marke.

Iz Tužilaštva su naveli da je provedena istraga i podignuta optužnica nakon što je Federalna uprava policije (FUP) dostavila prijavu o nezakonitostima u radu odgovornih osoba u Ministarstvu sigurnosti BiH.

“Navedene osobe su zlouporabom položaja i ovlasti počinile krivično djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu BiH, a dokumentovana su različita vršenja zloupotrebe položaja ili ovlasti najviših državnih dužnosnika i službenika u Ministarstvu sigurnosti BiH prilikom realiziranja međudržavnog Projekta prekogranične suradnje u oblasti vatrogastva koji je finansiran od strane delegacije Europske unije u BiH, a vrijednost projekta iznosila je 198.454 eura”, saopćeno je ranije iz Tužilaštva.

Dodali su, također, kako će Tužilaštvo navode optužnice dokazivati pozivanjem 31 svjedoka i prilaganjem 140 materijalnih dokaza.

Sredinom januara 2020., sudija za prethodni postupak potvrdio je optužnicu protiv Mektića, Golijanina, Agića i Garaplije koja ih tereti za zloupotrebu položaja.

Sud odbio mjere zabrane

Nakon što je optužnica potvrđena, u Sudu BiH je početkom februaru 2020. održano ročište po prijedlogu Tužilaštva da se Mektiću i ostalima odrede mjere zabrane, odnosno da kontaktiraju sa svjedocima i da im ne smiju prići na udaljenost od 100 metara, kao i da im zabrani da o slučaju za koji su optuženi, istupaju u printanim i elektronskim medijima.

Za Garapliju je Tužilaštvo zatražilo i da mu Sud zabrani i učestvovanje u projektima sa Ministarstvom sigurnosti BiH.

Odbrane optuženih usprotivile su se određivanju mjera zabrane, a Mektićeva braniteljica Senka Nožica tada je u sudnici rekla da se njenom branjeniku “na teret stavljaju prekršaji, da je Tužilaštvo propustilo da navede da se radi o donatorskim sredstvima, kao i da su ostali optuženi u ovom postupku kolateralna šteta Mektića zbog jedne popularnosti”.

Branioci su poslije nekoliko dana potvrdili da je Državni sud odbio prijedlog Tužilaštva da se optuženima odrede mjere zabrane.

Mektić je negirao optužbe

Početkom marta 2020., Mektić i trojica ostalih optuženih negirali su krivicu za djela koja su im stavljena na teret. Na upit sutkinje za prethodno saslušanje svi optuženi su tada potvrdili da su primili i razumjeli optužnicu, a Mektić je pojasnio da je pročitao i jezički razumio, ali da je optužnica konfuzna.

“Optužnica sadrži niz netačnih kvalifikacija koje su proizvoljne, nepoznate pravosudnom sistemu BiH. Čudi me nepoznavanje Tužilaštva osnovnih, elementarnih činjenica kada su u pitanju donatorska sredstva. Oni kažu da je oštećen budžet, ali budžet BiH se utvrđuje zakonom”, naveo je Mektić tada u sudnici.

Pandemija odgodila početak suđenja

Budući da su sve četvorica optuženih negirala krivicu, predmet protiv njih je proslijeđen Sudskom vijeću, koje je u roku od 30 dana trebalo zakazati početak suđenja, ali do toga nije došlo s obzirom na situaciju uzrokovanu koronavirusom i preporuke Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) da se u sudovima održavaju samo ročišta u hitnim i pritvorskim predmetima.

Mektić je danas, nakon ministarske funkcije, zastupnik u Predstavničkom domu Državnog parlamenta.

Tužilaštvo BiH i Mektić imaju dugu historiju

Nakon Mektićevog poziva u maju 2019. godine, nekoliko stotina građana okupilo se na protestima ispred zgrade Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) te Državnog suda i Tužilaštva.

Građani su nosili transparente na kojima je pisalo “Želimo pravdu”, “Tužilaštvo i sudstvo neće ili ne znaju da rade posao”.

Mektić je tada kritikovao rad VSTV-a, ali i Tužilaštva BiH.

Nekoliko sedmica ranije, iz Tužilaštva su potvrdili da protiv Mektića provode istragu nakon što je u radu na predmetu Tužilaštvo došlo do više dokaza o postojanju osnova sumnje o počinjenim krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlasti, odavanje tajnih podataka te davanje lažnog iskaza.

On je istragu tada nazvao glupošću i budalaštinama.

“Tužilaštvo koje bi se trebalo baviti borbom protiv ogromnog i ozbiljnog organizovanog kriminala, bavi se svojim kritičarima, a ja sam jedan od njih. Kritičar sam, jer tvrdim da su korumpirani, nesposobni i kriminalizovani. Njima su problem kritičari, a ne obračun s kriminalom, odnosno ono za što ih narod plaća, a za što troše ogromne pare s grbače ovog naroda”, kazao je Mektić.

Kada je Mektić kritikovao rad Tužilaštva 2017. godine, glavna državna tužiteljica Gordana Tadić rekla je novinarima da protiv Mektića postoji više prijava u Državnom tužilaštvu.

“On je imao dogovor s bivšim glavnim tužiocem da njega ne napada, a da će on držati njegove prijave u ladici”, kazala je Tadić.

Nakon što je krajem 2019. godine protiv Mektića Državno tužilaštvo podiglo optužnicu, on je optužio Tadić.

“To je njena lična osveta za sve ono što sam govorio o Tužilaštvu BiH kao kriminalnoj i korumpiranoj pravosudnoj instituciji. Znao sam to i o tome sam govorio”, rekao je Mektić, koji je za N1 rekao da Državno tužilaštvo protiv njega pet godina provodi istrage i da je optužnica podignuta na kraju njegovog mandata.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...