PETAR ĐOKIĆ POTVRDIO: "Iza smjene Lejle Rešić stoje politički razlozi"

Predsjednik Socijalističke partije Republike Srpske Petar Đokić rekao je danas da politički razlozi stoje iza smjene Lejle Rešić s funkcije ministrice uprave i lokalne samouprave RS-a.

  • Politika

  • 04. Jun. 2020  04. Jun. 2020

  • 0

On smatra da je razrješenje Lejle Rešić reakcija na stav jedne stranke iz vladajuće koalicije u RS-u kada je u pitanju koaliranje na lokalnom nivou sa strankama koje ne čine dio većine na entitetskom nivou.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je nedavno da ta stranka ostaje privržena koalicionoj saradnji sa partijama s kojima čini vladajuću većinu na nivou entiteta, ali da će raskinuti saradnju s onima koji na lokalnom nivou budu ulazili u koalicije s opozicijom.

- Ako bilo koja partija na lokalnom nivou napravi koaliciju sa partijama izvan tog kruga, SNSD će povući svoju saglasnost za imenovanje njihovih ljudi na nivou općine i iz općina gdje je ta saradnja napravljena - naveo je tada Dodik.

Demokratski narodni savez, čiji je član Lejla Rešić, jučer je u Prijedoru napravio novu koaliciju sa SDS-om i još nekim strankama, bez SNSD-a.

Petar Đokić rekao je da svaki koalicioni partner ima pravo da djeluje onako kako želi, ali i da snosi rizik određenih preduzetih koraka.

Dodao je i da je Višković na današnjoj sjednici entitetske vlade, u skladu s ovlaštenjima utvrđenim Ustavom i Zakonom o Vladi RS-a, obavijestio ministre da je razriješio Lejlu Rešić dosadašnje funkcije.

- U pozadini odluke o razrješenju Lejle Rešić je politička procjena da je tu odluku trebalo donijeti - dodao je Đokić i naveo da je rad Lejle Rešić u Vladi ocijenjen pohvalno.

Predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković ovlastio je danas ministra za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatana Klokića da obavlja dužnost ministra uprave i lokalne samouprave do izbora novog ministra. 

Taj posao Klokić može da obavlja najduže u periodu do 90 dana, saopćeno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade RS-a. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...