GENERALNI SEKRETAR UN-a OBJAVIO VIJEST GODINE: Vakcina protiv virusa Covid-19 bit će svjetsko...

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres poručio je u četvrtak da se buduća vakcina protiv novog korona virusa mora smatrati "svjetskim javnim dobrom", koje mora biti dostupno svima

  • Svijet

  • 04. Jun. 2020  

  • 1

To je kazao na otvaranju međunarodnog samita za prikupljanje sredstava za vakcinisanje, prenosi Hina.

Savez za vakcinu (Gavi) nada se da će na tom virtualnom sastanku, koji je okupio više od 50 zemalja i više od 35 šefova država i vlada, prikupiti 7,4 milijarde dolara za nastavak svjetskih kampanja vakcinisanja protiv rubeole, dječije paralize i tifusa, koje su velikim dijelom obustavljene zbog pandemije korona virusa i bolesti COVID-19.

Na sastanku bi trebali biti upućeni i pozivi za prikupljanje sredstava za kupnju i proizvodnju buduće vakcine protiv COVID-a 19, kao i za podršku za njenu distribuciju u zemljama u razvoju.

Kad je riječ o vakcini protiv COVID-a 19, cilj Saveza jest prikupiti dvije milijarde dolara.

Prekinute kampanje vakcinisanja

"Vakcina protiv COVID-a 19 mora se smatrati svjetskim javnim dobrom, vakcinom za sve ljude”, rekao je generalni sekretar UN-a u videoobraćanju na otvaranju samita, naglasivši da su mnogobrojni svjetski čelnici uputili apele u tom smislu, prenosi AFP.

Upozorio je da su zbog pandemije korona virusa prekinute mnoge kampanje vakcinisanja.

Kazao je da 20 miliona djece nije potpuno vakcinisano, a svako peto nije uopće.

"Pronađimo sigurna sredstva da se vakcinisanja nastave" unatoč pandemiji, apelirao je, i, "kad vakcina protiv COVID-a 19 bude dostupna, pobrinimo se da bude dostupna svima".

Američki predsjednik Donald Trump u kratkom obraćanju rekao je da je korona virus pokazao da granice za bolest ne postoje te poručio da će svjetska zajednica problem riješiti zajedničkim snagama.

"On je opak, on je strašan, ali riješit ćemo to zajedno", kazao je.

Domaćin samita, britanski premijer Boris Johnson, pozvao je na "novu eru saradnje" u svijetu kad je riječ o zdravlju.

Zaraženo 6,5 miliona ljudi

Velika Britanija, gdje je korona virus odnio gotovo 40.000 života, najveći je donator Gaviju, kojem je obećala 1,65 milijardi funti u sljedećih pet godina.

Korona virus u svijetu je usmrtio gotovo 386.000 ljudi otkad se pojavio krajem prošle godine u Kini, a zaraženo je više od 6,5 miliona ljudi.

Američki filantrop Bill Gates, čija je fondacija angažirana u potrazi za vakcinom protiv COVID-a 19, poručio je da su farmaceutske kompanije svjesne da je vakcina javno dobro i da im profit nije jedini cilj.

Naglasio je da će vakcina, kad bude dostupna, biti distribuirana prema više od 80 posto stanovništva kako bi se razvio tzv. kolektivni imunitet i pobijedila bolest.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...