TUZLACIMA JE PUNA KAPA: „Zamolio bih gospođu Miličević, ali i gopodina Čavaru da ono što koče u formiranju članova Ustavnog suda provedu u razumnom roku…“

Nakon što je Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine donio mišljenje o neustavnosti imenovanja Vlade Tuzlanskog kantona, jer nije zastupljen hrvatski narod, očekuju se potezi kantonalne vlasti

  • Politika

  • 04. Jun. 2020  

  • 0

Nakon što je mišljenje Ustavnog suda dostavljeno na sve relevantne adrese, za BHRT je potvrđeno da će to biti ispoštovano. Predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona kaže da su odluke Ustavnog suda obavezujuće, a premijer Tuzlanskog kantona ističe da će biti formiran pravni tim, koji će raditi u tom pravcu.

“Poštujemo Ustavni sud, za razliku od drugih koji podnose apelacije, a ne poštuju, mi ćemo ispoštovati odluku Suda u razumnom roku”, kazao je za BHRT predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović.

“Poželio bih da odluke Ustavnog suda se provode na svim nivoima, ne samo u Tuzlanskom kantonu, ali isto tako zamolio bih gospođu Miličević, ali i gopodina Čavaru da ono što koče u formiranju članova Ustavnog suda provedu u razumnom roku, kako je i nama naloženo”, poručio je premijer Tuzlanskog Kantona Denijal Tulumović.

Iako Vlada Tuzlanskog kantona nije po Ustavu, ranije donesene odluke se ne trebaju dovoditi u pitanje, smatraju stručnjaci, jer se radi o pojedinačnom pravnom aktu, odnosno imenovanju.

“Mislim da mišljenje kao mišljenje ne bi trebalo utjecati na valjanost odluka koje je do donošenja tog mišljenja donijela Vlada Tuzlanskog kantona”, smatra profesor ustavnog prava Nurko Pobrić.

“Mislim da ovo mišljenje od sada predstavlja jedan dobar pravni osnov za ubuduće, za sve vlade koje će biti u TK i za sve sudove, ministarstva i ostale upravne organizacije u pogledu pitanja zastupljenosti konstitutivnih naroda”, ističe predsjednik Kluba Hrvata u Skupštini TK Boris Krešić.

Podsjećamo, Vlada je formirana u julu prošle godine i od tada djeluje u trenutnom sazivu. Ustavni sud nije odredio rok, te je neizvjesno kada će doći do poštovanja mišljenja i zastupljenosti ministara iz reda Hrvata.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...