NE ZOVU JE UZALUD „DRVO KOJE LIJEČI“: Listovi ove biljke čuvaju srce, smanjuju holesterol, čiste krv i djeluju protiv bolesti jetre, a kora je pravo čudo…

Raste u svim dijelovima Europe i Azije te je od velike važnosti u biljnoj medicini.

  • Zdravlje

  • 05. Jun. 2020  05. Jun. 2020

  • 0

Breza ili latinski Betula pendula je bjelogorično vitko drvo, prepoznatljivo po bijeloj kori.

Ljekovitost breze

Listovi i pupoljci breze sadrže saponin, tanine, eterična ulja, saharoze, betulin, smole, vitamin C.

U brezovom katranu nalaze se gvajakol i krezol – tvari koje imaju ljekovito i antiseptično djelovanje pa se često koriste protiv kožnih bolesti.

Listovi breze smanjuju holesterol, čiste krv i djeluju protiv bolesti jetre. Srčani edemi uzrokovani oslabljenom cirkulacijom, arterijskom hipertenzijom i aterosklerozom također se liječe uz pomoć breze. Breza je najcjenjenija kao diuretik te se koristi za pospješivanje mokrenja, protiv kamenaca, bubrežnih bolova i albuminurije. Potiče znojenje i liječi bolesti mjehura.

Breza se preporučuje i u liječenju gripe, prehlade i hroničnih upala sinusa. Snižava temperaturu, ublažava glavobolje i jača imuni sustav.

Čajevi od lista breze su odlični protiv povišenog krvnog pritiska. 

Razni biljni preparati od breze poboljšavaju cirkulaciju i razgrađuju trombove. Preporučuju se kod tromboflebitisa, upala na koži, upale pluća, bronhitisa.

Breza se upotrebljava i kod bolesti izazvanih radijacijom.

Čajevi od listova i pupoljaka uspješno podmlađuju tkivo i ubrzavaju zacjeljivanje bez ožiljaka čak i dubokih rana. Breza, također, poboljšava koncentraciju, jača pažnju i osnažuje organizam.

Koru skidajte tako da se prirodno odvaja, u kružnim trakama. Rese berite prije nego što se muški cvjetovi oslobode peluda, a ženski oplode.

Listovi breze

Listovi breze imaju snažno diuretsko djelovanje. Osušeni se koriste kao čaj za bolesti koje nastaju zbog viška vode, a mladi se listovi mogu upotrijebiti za salatu.


Sok i vino breze

Imaju moćno detoksikacijsko i diuretičko djelovanje, pomažu kod ateroskleroze, gojaznosti, cistitisa, edema, bubrežnih kamenaca i drugih bubrežnih bolesti. Preporučena dnevna doza je jedna kašika.


Kora

Koristi se za pripremu ljekovitih kupki kod raznih kožnih tegoba. Dobra je kao diuretik, digestiv i antipiretik.


Pupoljci

Čiste bubrege i imaju antimikrobno, diuretsko i antibiotsko djelovanje.


Čaj od listova breze

Prelijte malu šaku svježih listova breze litrom vruće vode. Nakon deset minuta procijedite.

Pijte tri šoljice dnevno.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...