VIDEO S LICA MJESTA; PRIVEDEN DŽENAN ČAMOVIĆ: Napadač na policajce u New Yorku porijeklom iz BiH!?

Američki FBI istražuje da li je Dženan Čamović, dvadesetogodišnjak za kojeg se vjeruje da je imigrirao u Ameriku iz BiH, povezan sa terorističkim pokretima nakon što je uhapšen u srijedu navečer jer je napao policajca nanijevši mu povrede na vratu, navodi NY Daily News

  • Vijesti

  • 05. Jun. 2020  05. Jun. 2020

  • 0

Osumnjičeni nema krivični dosije, no Zajednički štab za terorizam provjerava njegovu prošlost i moguće veze sa tzv. Islamskom državom ili drugim terorističkim grupama.

Prema navodima FBI zvaničnika William Sweeneya, slučaj istražuje odjeljenje u New York-u.

Reagovati ćemo kao da je jedan od nas napadnut”, rekao je Willian Sweeney, iz FBI-a u New Yorku.

Ovakve istrage obično obuhvataju sakupljanje podataka o kretanju osumnjičenog, gdje je putovao i s kojim ljudima je povezan, ali list navodi da trentuno nije jasno zbog čega NYPD i FBI sumnjaju na terorizam.

Sva tri policajca koji su ranjeni u ovom napadu su također imigranti, rekao je gradonačelnik Bill de Blasio.

FBI agenti su u četvrtak navečer pretresli dom osumnjičenog.

Bio sam šokiran kada sam čuo da je on izbo policajca i da su ga zatim oni upucali i da je i dalje živ, nevjerovatno je,” rekao je njegov komšija, David Song, za NY Daily News. “Uvijek je djelovao kao miran i fin momak. Ne znam šta ga je moglo natjerati da ovo uradi. Nikada nije djelovalo kao da je ljut.”

Čamović je teško ranjen u pucnjavi kasno u srijedu nakon što je nožem napao policajca Yayonfrant Jean Pierre-a i posjekao mu vrat u napadu koji je de Blasio opisao kao “potpuno neisprovociranim.” 

Ja sam lično pregledao snimak i mogu reći da su tu bila dva policajca koji su jednostavno pokušali da zaštite zajednicu i da su napadnuti bez razloga - to je apsolutno neprihvatljivo,” rekao je gradonačelnik. “Napada na jednog od naših policajaca je napad na sviju nas,” dodao je.

Policajac, Jean Pierre, porijeklom iz Haitia, je preživio ovaj napad. Policajci su pucali na Čamovića 22 puta, a osam puta ga pogodili.

Član porodice Čamovića, koji je želio da ostane anoniman, negirao je da je on imao bilo kakve veze sa terorističkim grupama.

Apsolutno ne”, rekao je.

"Izuzetno poštujem policiju, ali lako je optužiti muslimana za terorizam. To je prvo krivično djelo koje bi nekome palo na pamet kad neko spomene muslimana. Možda je on jučer napadnut. Možda je bio isprovociran, a možda je i spomenuo je, kao što bi to uradio bilo ko, Boga. Možda je rekao Allah, ali to niko ne zna. Nadam se samo da će policijske službe obaviti svoju dužnost," rekao je.

Dodao je da Čamović živi sa ocem, majkom i sestrom i da mu otac radi na održavanju nekoliko zgrada.

U oktobru 2017, Čamović je pozvao policiju, tvrdeći da ga je nekoliko puta udario zaposlenik jedne kafane nakon što su se posvađali ali da policija nikoga nije uhapsila.

Originalni članak pročitajte na linku OVDJE.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...