NIKO NE MOŽE REĆI DA NIJE ZNAO: Evo šta je naš portal pisao o kriminalu u "Aluminiju" dok je Čović spavao snom pravednika

Bivši direktor Mijo Brajković (HDZ) uspio je inkasirati više od 700.000 KM kroz nagrade, otpremnine, ugovore o konsultantskim uslugama, objavila je "Slobodna Bosna" sredinom protekle godine u jednom od stotinjak tekstova u kojima smo argumentirano problematizirali kriminalno poslovanje najvećeg privrednog društva Hercegovine.

  • Mini market

  • 05. Jun. 2020  05. Jun. 2020

  • 7

Većina građana BiH vjerovatno ne zna da BiH, odnosno FBiH, još plaća kreditne rate pariskom klubu povjerilaca koji je sedamdesetih godina prošlog stoljeća kreditirao gradnju Aluminijskog kombinata Mostar. Taj je kredit trebao biti davno otplaćen, ali je zbog rata reprogramiran pa se još otplaćuje. Mostarsko preduzeće, nekadašnja kičma privrednog razvoja Hercegovine, u međuvremenu se slomilo pod 400 miliona KM nagomilanih gubitaka nastalih tokom posljednjih desetak godina.

„Slobodna Bosna“ je u nizu tekstova proteklih godina izvještavala o neminovnom slomu mostarskog giganta zbog pljački i kriminala džinovskih razmjera, u kojoj su sudjelovale uprave imenovane od strane HDZ-a.

Šokantna je činjenica da je u Mostaru netragom nestalo 400 miliona KM, a da zbog toga još nije podignuta niti jedna krivična prijava, a da ne govorimo da niko zbog toga nije priveden u istražni zatvor. U nastavku pročitajte tekst koji je naš portal objavio sredinom prošle godine, a u kojem je jedan od glavnih aktera istaknuti HDZ-ovac Mijo Brajković, nekadašnji gradonačelnik Mostara i direktor Aluminijskog kombinata, koji je nakon pljačke provedene u "Aluminiju" pobjegao u Zagreb, gdje mirno živi, grickajući ukradene milione.

Nakon zaključka Federalne vlade, Finansijske policija Federacije BiH ušla je u "Aluminij" kako bi izvršila uvid u poslovanje ovog nekadašnjeg bh. privrednog giganta, kontrolu svih novčanih tokova, ugovora i računa, s posebnim osvrtom na sve prilive i odlive novčanih sredstava do 10. jula 2019. godine, kada je ugašena proizvodnja.

Još krajem 2014. godine Tužilaštvu HNK upućeno je nekoliko izvještaja Finansijske policije zbog osnovane sumnje u krivična djela izvlačenja novca iz kombinata, ali do sada niko nije reagirao.

U ladicama Tužilaštva HNK već pet godina nalazi se devet izvještaja o postojanju osnovane sumnje o počinjenju krivičnih djela u preduzeću "Aluminij" d. d. za veći broj osoba. Ovu informaciju potvrdili su nam u federalnoj Finansijskoj policiji.

"Financijska policija je temeljem utvrđenih i prikupljenih dokaza koji se odnose na poslovanje privrednog društva 'Aluminij' d.d. Mostar Kantonalnom tužiteljstvu HNK podnijela 9 (devet) Izvještaja o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu i počiniocima kojim su tretirane utvrđene nezakonitosti 48 (četrdeset osam) lica sa prijedlogom da se identificirana imovinska korist koja je stečena počinjenjem kaznenih djela u daljem postupku oduzme." 

O kojim imenima je riječ, zbog tajnosti istrage, detalje prijave nismo mogli dobiti, ali dijelovi izvještaja odavno su poznati javnosti. Od, naprimjer, enormnog novca koji se izdvajao za članove menadžmenta kombinata: Bivši direktor Mijo Brajković uspio je inkasirati više od 700.000 KM kroz nagrade, otpremnine, ugovore o konsultantskim uslugama.

Stan u Mostaru koji je otkupio za blizu 13.000 KM, zamjenio je zagrebačkim u vlasništvu "Aluminija", tri puta vrednijim, no procjenjen je na istu sumu. No, Brajković nije jedini, a visoka primanja su tek dio onoga što se istraživalo u kombinatu. Nepovoljni ugovori s dobavljačima sirovina za preradu, od FEAL-a do "Primorke", tu je i preprodaja struje... što se navodi u posljednjim prijavama dioničara. Jedan od štetnijih ugovora je rezanje bivše Tvornice glinice Mostar i prodaja starog željeza za koju će mali dioničari tada ustvrditi "da je vrijedila 46 miliona, a menadžent na čelu s Ivom Bradvicom je prodao za 6 miliona".

Tužilaštvo HNK ranije je naložilo da se tim nadzorom obuhvati cjelokupno razdoblje od posljednje kontrole Finansijske policije pa do dana obavljanja nadzora, kao i da na tim poslovima angažira dovoljan broj ovlaštenih službenih osoba Finansijske policije.

Također, naloženo je da se nadzorom posebno utvrde i provjere poslovi oko nabavke električne energije kao energenta te nabavke svih ostalih sirovina i materijala neophodnih za proces proizvodnje.

Nadalje, naloženo je da se izvrše provjere i sačini analiza prodaje proizvoda iz proizvodnog procesa i da se posebno analiziraju poslovni odnosi s 'velikim' dobavljačima i povezanim društvima, kao i to da se pribavi i analizira sva poslovna dokumentacija koja može upućivati na drugo eventualno nezakonito postupanje i činjenje krivičnih djela i otkrivanja počinilaca.

Usporedo s tom aktivnošću, Tužilaštvo je saslušalo određeni broj svjedoka i osumnjičenih u predmetima koji su ranije formirani, kao i po prijavi Udruge malih dioničara "Aluminija" d. d. Mostar, pa su u tom smislu i upućeni pozivi svim dosadašnjim direktorima društva koji do sada nisu saslušavani u Tužilaštvu, i to: Ivi Bradvici, Željku Kordiću, Nikici Ljubiću, Ružici Udovičić, Mariju Gadžiću i Draženu Pandži, te predsjednicima nadzornih odbora.   

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...