DANAS JE SVJETSKI DAN KROFNI: U SAD-u ih se godišnje proizvede bilion, a u ovoj državi su nezvanična nacionalna hrana...

Iako je ova poslastica od prženog testa ispunjena voćnim, čokoladnim ili vanila kremom, nastala u Austriji u 16. vijeku, varijacije recepta ubrzo su se proširile. Iako evropskog porijekla, čuvena krofna postala je "doughnut" i jedan je od najvećih simbola Amerike, dok se u Evropi one nazivaju "berliners"...

  • Jeste li znali

  • 05. Jun. 2020  05. Jun. 2020

  • 0

Nacionalni dan krofni ustanovio je 1938. misionarski pokret Vojska spasa iz Chicaga, u čast žena koje su služile krofne vojnicima u Prvom svjetskom ratu.

Prva automatizovana mašina za krofne takođe je nastala u SAD, još 1920., koju je napravio Adolph Levitt. U Americi se godišnje proizvede čak billion krofni.

Ipak, najveći svjetski konzument krofni je Kanada i u toj zemlji se krofne smatraju nezvaničnom nacionalnom hranom. Drugi najveći konzument krofni po glavi stanovnika je Japan, a zatim SAD.

Razlika između američkih i evropskih krofni je to što se u sredini američke krofne na sredini nalazi rupa. Ideja za rupu, kako legenda sa polovine 19. vijeka kaže, potiče od američkog mornara Hansona Gregoryja, kome je smetalo to što su ivice krofne fino hrskave, dok je sredina previše masna. Sa rupom u sredini tijesto je podjednako prženo i hrskavo sa svih strana.  

Kod nas su se krofne odomaćile u vreme Austro-ugarske, a najčešče su se pravile tradicionalno sa džemom od kajsija ili šljiva, posute šećerom u prahu. Danas se prave sa raznim dodacima, a jedan od omiljenih je čokolada.  

Svjetski rekorder u jedenju krofni je uspio da pojede 49 glaziranih krofni za samo jedan minut. Ipak, bilo na pauzi na poslu, odmoru u školi, predahu u sred gradske vreve, opuštanju kod kuće ili druženju sa prijateljima - krofne su pravi slatki predah i prepuštanje uživanju, posebno na dan kada se obilježava ova, mnogima omiljena, poslastica.

(N1 Beograd)   

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...