KO ĆE BITI NOVI MINISTAR SIGURNOSTI BiH: Osmanović gori od želje, ali Vilić ima veće šanse

Mada je lider SDA Bakir Izetbegović jučer na pauzi sjednice kazao novinarima da će tek naredne sedmice SDA predložiti kandidata za novog ministra sigurnosti, u nekim medijima pojavila se lista potencijalnih kandidata koji bi mogli zamijeniti Fahrudina Radončića.

  • Mini market

  • 06. Jun. 2020  06. Jun. 2020

  • 2

Na toj listi nalaze se tri imena potencijalnih kandidata, pri čemu se najveći izgledi daju Adilu Osmanoviću, potpredsjedniku SDA i dugogodišnjem ministru u Vijeću ministara BiH, koji je 2018. godine prvi put nakon dužeg vremena ostao bez ijedne funkcije u izvršnoj vlasti.

Još se spominju dva imena: Mirsad Vilić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, i Hazim Rančić, aktuelni zamjenik ministra finansija i trezora BiH.

Adil Osmanović kazao je za „Nezavisne novine“ da je još rano da govori o tome hoće li on zamijeniti Radončića te je dodao da na sastancima organa stranke još nisu razgovarali o tome.

Prema informacijama "Slobodne Bosne", najveće izglede za ovu funkciju ima Mirsad Vilić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, mada je za ovu funkciju najviše lično zainteresiran Adil Osmanović.

Ostaje zagonetno zašto je Adil Osmanović kod posljednje raspodjele izbornog plijena ostao kratkih rukava. Neki tvrde da ovaj dugogodišnji ministar u nekoliko vlada BiH ne uživa preveliko povjerenje kod većine članova Predsjedništva SDA. Otkriveno je, naime, da se svojevremeno u toku najžešćeg medijskog napada „Dnevnog avaza“ na SDA tajno sastajao s Fahrudinom Radončićem i snabdijevao ga insajderskim informacijama. Čini se da je upravo to razlog što je Osmanović izvisio kod posljednje raspodjele ministarskih funkcija i što će, vjerovatno, izvisiti kod izbora novog ministra sigurnosti BiH.

(Sl. B.)

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...