URED ZA REVIZIJU INSTITUCIJA FEDERACIJE BiH KONTROLISAO BUDŽETSKE KORISNIKE: Institucije u Federaciji BiH netransparentno potrošile nevjerovatnih 250 miliona maraka

U izvještajima o finansijskoj reviziji budžetskih korisnika za 2019. godinu za 14 korisnika dato je pozitivno mišljenje, dok je za njih pet dato mišljenje s rezervom.

  • Mini market

  • 05. Jun. 2020  05. Jun. 2020

  • 1

Ured za reviziju institucija FBiH izvršio je finansijsku reviziju 19 korisnika budžeta u FBiH, koji obuhvataju Parlament FBiH, predsjednika i dva potpredsjednika, Vladu FBiH i 16 ministarstava. Radi se o obaveznim godišnjim revizijama, s rokom završetka od 90 dana od dana podnošenja godišnjih izvještaja.

Ukupna realizacija budžeta ovih institucija iznosi 1.938.367.920 KM, što predstavlja oko 88 posto ukupnog izvršenja budžeta Federacije BiH, saopćio je Ured za reviziju institucija u FBiH.

Finansijska revizija obuhvatila je reviziju finansijskih izvještaja, kao i reviziju usklađenosti aktivnosti, finansijskih transakcija i informacija iskazanih u finansijskim izvještajima sa zakonima i propisima.

U izvještajima o finansijskoj reviziji budžetskih korisnika za 2019. godinu za 14 korisnika dato je pozitivno mišljenje, dok je za njih pet dato mišljenje s rezervom.

Kada je u pitanju usklađenost sa zakonom, federalne institucije dobile su četiri pozitivna mišljenja i 15 mišljenja s rezervom.

Radi otklanjanja nepravilnosti i jačanja sistema unutrašnjih kontrola, izdato je ukupno 307 preporuka.

Revizori su otkrili da su institucije u FBiH u 2019. godini netransparentno i bez adekvatne kontrole potrošile više od 250 miliona KM, tačnije 250.793.968 KM, koji predstavljaju izvršena nepovratna davanja fizičkim i pravnim licima, udruženjima i nižim nivoima vlasti. Raspodjela ovih 250 miliona maraka trošila se bez primjene kriterija, koji su usvojeni odlukama Vlade FBiH ili primjenom kriterija koji nisu mjerljivi, navodi se u saopćenju za javnost Ureda za reviziju institucija u FBiH, koje je potpisao generalni revizor Dževad Nekić.

Također, institucije u FBiH nezakonito su podijelile 1.162.936 konvertibilnih maraka, jer nije bilo zakonskog osnova u planiranju i raspodjeli.

Nisu poštovane ni zakonske procedure u izmjenama i dopunama budžeta FBiH za 2019. godinu.

Revidirane institucije dužne su Uredu za reviziju institucija FBiH u roku od 60 dana podnijeti odgovor u kojem navode koje su radnje preduzele da prevaziđu spomenute slabosti.

(K. S. / S. B.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...