VIDEO: NOVI SNIMAK POLICIJSKE BRUTALNOSTI UZNEMIRIO AMERIKU: Policajci oborili starijeg muškarca na tlo (75) i ostavili ga da leži u lokvi krvi

Dvojica policajaca iz Buffala, New York, suspendirana su bez plaće u četvrtak nakon što se pojavio videozapis u kojem na tlo guraju 75-godišnjeg muškarca, dok se protesti zbog policijskog ubistva Georgea Floyda nastavljaju desetu noć zaredom.

  • Svijet

  • 06. Jun. 2020  06. Jun. 2020

  • 0

alt

Videozapis koji je novinar lokalne radiostanice WBFO snimio i objavio na svojoj web stranici i Twitteru, pokazuje kako sijedi muškarac prilazi interventnim policajcima. Jedan ga policajac gura palicom, a drugi rukom. Krv kreće curiti iz muškarčeve glave. Muškarac, bijelac, nije identificiran. 

"Snimak me jako uznemirio", rekao je gradonačelnik Buffala Byron Brown. "Nakon mirnih protesta i nekoliko sastanaka s vodstvom policije i članovima zajednice, večerašnji događaj bio je obeshrabrujući."

Incident je izazvao široku osudu na društvenim medijima dok su se demonstranti vratili na ulice nekoliko američkih gradova kako bi protestirali protiv policijske brutalnosti.

 

Floyd je umro 25. maja u Minneapolisu nakon što mu je bivši policajac Derek Chauvin tokom hapšenja držao koljeno na vratu gotovo devet minuta.

Video u Buffalu pokazuje kako većina policajaca odlazi nakon što muškarac padne, iako se policajac koji ga je gurnuo palicom, počinje naginjati nad njime prije nego što ga drugi policajac odvede. Čuje se da je neko pozvao hitnu.

Radiostanica izvijestila je da su dva ljekara došla i pomogla povrijeđenom muškarcu. Policija je kasnije rekla da se muškarac povrijedio nakon što se okliznuo i pao.

No, nakon što je pogledao video, šef policije u Buffalu Byron Lockwood naredio je istragu i suspendirao dvojicu policajaca, rekao je Brown.

Sedamdesetpetogodišnja žrtva je u stabilnom, ali ozbiljnom stanju u bolnici u Buffalu, rekao je Brown.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...