POVODOM 5. JUNA, SVJETSKOG DANA OKOLIŠA: Rikardo Druškić naslikao mural "Zeleni čovjek"

Danas, 5. juna, širom svijeta obilježava se Svjetski dan zaštite okoliša.

  • Kultura

  • 05. Jun. 2020  05. Jun. 2020

  • 1

Mural "Zeleni čovjek", djelo sarajevskog umjetnika Rikarda Druškića, postavljen je na zidu zgrade Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Danas, 5. juna, širom svijeta obilježava se Svjetski dan zaštite okoliša pa su tako i bh. vlasti današnji dan posvetile podsticanju ekološke osviještenosti. Kako je navedeno na današnjem predstavljanju murala "Zeleni čovjek", 5. juni je potrebno posvetiti promovisanju važnosti ovakvih tema.

Svjetske vlade i organizacije već 46 godina pokreću akcije čiji je cilj promovisati važnost zaštite okoliša. Ovaj datum ujedno je i najvažniji dan UN-ovog poticanja ekološke osviještenosti i djelovanja na području zaštite okoliša u svijetu.

"'Zeleni čovjek' je legendarno biće koje se prvenstveno tumači kao simbol ponovnog rođenja, a predstavlja ciklus novog rasta koji se javlja svakog proljeća. Zeleni čovjek najčešće je prikazan u skulpturi ili drugom prikazu lica koje je sačinjeno od lišća ili u potpunosti okruženo lišćem", objasnio je Druškić.

Ovaj projekt realiziran je u saradnji s "Via Mediom", UNDP-jem i Mašinskim fakultetom iz Sarajeva te pod pokroviteljstvom Ambasade Švedske.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...