ČOVIĆ U RUKAVICAMA NAPAO PIC: „U međunarodnoj zajednici prevladavaju unitaristički stavovi“

Nakon ruskog ambasadora Petra Ivancova i njegovog štićenika u BiH Milorada Dodika, zaključke sa posljednje sjednice Vijeća za implementaciju mira odbacio je i osudio i lider HDZ-a Dragan Čović. Doduše u rukavicama i ne tako napadno i grubo kako je to učinio njegov banjalučki saveznik.

  • Politika

  • 06. Jun. 2020  06. Jun. 2020

  • 0

Oprezni Čović prepustio je taj prljavi posao Milanu Sitarskom, analitičaru sa mostarskog Instituta za društveno-politička istraživanja, koji je za mostarski portal HMS kazao kako se treba nadati da su članovi PIC-a „tek“ površni i neodgovorni, a ne zlonamjerni i neprijateljski nastrojeni prema samom Ustavu BiH.

Komentirajući zaključke PIC-a u kojima se kao prioritet spominje implementacija presude Međunarodnog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić – Finci”, a ne spominje se presuda Ustavnog suda BiH u predmetu “Ljubić”, Sitarski kaže da je moguće da članovi PIC-a tek pukom inercijom fokus stavljaju samo na presudu "Sejdić - Finci". Pojašnjava da je ta presuda, usljed medijske dominacije unitarističkih snaga, koje tu presudu tumače redukcionistički i politički je zloupotrebljavaju radi eliminiranja konstitutivnosti naroda, dobila neusporedivo veći publicitet.

“Takav pristup bi bio izrazito površan i neodgovoran, ali je ta mogućnost čak i optimistična, jer bi se, u suprotnom, radilo o nedvojbenoj potpori PIC-a upravo spomenutim unitarističkim snagama. U tom slučaju, PIC bi podržao pokušaje da se presuda Sejdić-Finci zlouporabi za kršenje temeljnog načela Ustava BiH – načela konstitutivnosti naroda, koje je sam Ustavni sud BiH još prije 20 godina nedvojbeno proglasio natkrovljujućim načelom Ustava BiH. Treba se nadati da je ipak u pitanju prva mogućnost, da su članovi PIC-a „tek“ površni i neodgovorni, a ne zlonamjerni i neprijateljski nastrojeni prema samom Ustavu BiH. Tu nadu, međutim, umanjuje njihovo ignoriranje upravo presude Ustavnog suda BiH u predmetu "Ljubić", baš one koja je ponovno afirmirala spomenutu presudu o konstitutivnosti naroda iz 2000. godine, zahtijevajući legitimno, proporcionalno predstavljanje konstitutivnih naroda na svim administrativno-političkim razinama”, rekao je Sitarski za HMS.

PIC zanemaruje federalistički Ustav BiH

Osvrćući se na poruku koju PIC šalje davanjem podrške Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH, koja je izabrana mimo zakonom predviđenih procedura, analitičar IDPI-ja smatra da se u ovom slučaju, najvjerovatnije, radi o kombinaciji površnosti i nenaklonjenosti ustavnoj kategoriji konstitutivnih naroda.

“Članovi PIC-a su očigledno zadovoljni činjenicom da je za izbor novih članova SIP-a po važećim pravilima bila dovoljna numerička većina u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, koju, naravno, imaju vladajuće bošnjačke stranke, potpomognute srpskim oporbenim strankama i dijelom tek formalno oporbenih bošnjačkih zastupnika. Oni, međutim, potpuno zanemaruju činjenicu da su takvi postupci u oštroj suprotnosti s duhom u suštini federalističkog i konsocijacijskog Ustava BiH, kojemu je jedino primjeren izbor državnih dužnosnika većinom koja uključuje i stranke za koje je glasovala i većina Hrvata i većina Srba”, smatra Sitarski.

Dogovor o Mostaru jedino u Parlamentu BiH

Dotaknuo se Sitarski i dijela komunikea PIC-a u kojem se kaže da se lokalni izbori u Mostaru moraju održati, a spomenuo je i prisustvo Nevladine organizacije “Naše društvo” iz Mostara na videokonferenciji PIC-a.

“O mogućnosti održavanja izbora u Mostaru treba pitati članove PIC-a, koji po svoj prilici o tome znaju nešto što javnost ne zna. Treba ih pitati i o izvoru ideje da se na ovako selektivan i favorizirajući način odnose prema jednom NVO-u, a na diskriminirajući i isključujući način prema cjelokupnom preostalom, izrazito pluralnom dijelu civilnog sektora. Ne vjerujem da vlasti njihovih zemalja tretiraju na takav način aktere tamošnjeg civilnog društva. U svakom slučaju, niti jedan akter ne može razriješiti pitanje izbora u Mostaru osim jedine za to nadležne institucije – Parlamentarne skupštine BiH, a da pri tomu grubo ne povrijedi Ustav BiH”, rekao je Sitarski.

Erozija i entropija političkog sistema

Upitan podržava li PIC unitarizaciju zemlje na onakvim principima kako to rade SDA i ostale sarajevske stranke, Sitarski kaže da odgovori na prethodna pitanja već sugeriraju da u PIC-u prevladavaju unitaristički stavovi iako bi se, prema njegovom mišljenju, ta institucija trebala prvenstveno starati o provođenju Ustava BiH i na njemu utemeljenih zakona.

"Bilo da je smišljen ili spontan, takav pristup je duboko destruktivan i kontraproduktivan s obzirom na to da čak ni PIC ne može ukinuti ili zaobići Ustav BiH. Nastavkom formuliranja i plasiranja do sada prevladavajućih stavova može se samo doprinijeti daljnjim blokadama, koje se posljednjih mjeseci intenziviraju i šire na razine vlasti na kojima ih ranije nije bilo. Tako se doprinosi isključivo daljnjoj eroziji i entropiji političkog sustava BiH, pa i njegovoj svojevrsnoj eutanaziji", rekao je Milan Sitarski iz Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...