NAJNOVIJI PODACI ŠOKIRALI EKONOMISTE: Očekivali su još osam miliona nezaposlenih u maju u SAD-u, ali su grubo pogriješili

Stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama u maju je neočekivano pala u odnosu na mjesec ranije, u uvjetima poboljšane situacije u pogledu zapošljavanja, pokazao je u petak najnoviji izvještaj ministarstva rada.

  • Svijet

  • 05. Jun. 2020  

  • 0

Izvještaj tog ministarstva, koje obično izaziva veliku pozornost, pokazalo je da je u najvećoj svjetskoj ekonomiji situacija na tržištu rada značajno poboljšana, suprotno očekivanjima ekonomista.

Broj zaposlenih u maju je poskočio za 2,51 milion, objavilo je ministarstvo rada.

Stopa nezaposlenosti spustila se pritom na 13,3 posto, sa 14,7 posto u aprilu, pokazuje izvještaj.

U aprilu su poslodavci ugasili čak 20,69 miliona radnih mjesta, pokazuju revidirani podaci toga ministarstva. Prvobitna procjena za april pokazivala je gubitak od 20,5 milijuna radnih mjesta.

Najnovije brojke gotovo su šokirale ekonomiste koji su očekivali da će u maju biti ugašeno još oko osam miliona radnih mjesta, uz skok stope nezaposlenosti na 19,8 posto.

U drugoj polovini maja situacija po pitanju zapošljavanja značajno je poboljšana budući da su kompanije počele ponovno pokretati poslovanje nakon što su od sredine marta bile zatvorene radi suzbijanja epidemije koronavirusa, primjećuje Reuters.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...