NEZAPAMĆENI DIPLOMATSKI SKANDAL: Češke vlasti protjerale dvojicu ruskih diplomata; Evo kakve brutalne vijesti su širili...

Češka je u petak objavila da je protjerala dvoje ruskih diplomata nakon što je utvrđeno da je jedan uposlenik ruske ambasade širio glasine o planu trovanja čeških političara.

  • Svijet

  • 05. Jun. 2020  05. Jun. 2020

  • 0

„Jedan uposlenik ambasade namjerno je (tajnoj službi) BIS-u poslao izmišljene informacije o planiranom napadu na češke političare”, rekao je premijer Andrej Babiš novinarima.

„Poduzeli smo odgovarajuće i primjerene mjere i proglasili dvojicu uposlenika ambasade nepoželjnima”, dodao je, ne otkrivajući njihove funkcije niti identitet.

Babiš je objasnio da su lažne informacije o prijetnji trovanja rezultat internih sukoba u ruskoj ambasadi.

Češki sedmičnjak Respekt objavio je u aprilu, pozivajući se na obavještajne izvore, da je jedan ruski državljanin s diplomatskom putovnicom nedavno stigao u Prag s otrovom ricinom.

Međutim, portparol Kremlja Dmitri Peskov ustvrdio je da je riječ o „dezinformaciji”.

U vrijeme objave članka u Respektu, trojica praških političara – gradonačelnik Zdenek Hrib, predsjednik šestog okruga Ondrej Kolar i predsjednik okruga Reporje Pavel Novotny, dobili su policijsku zaštitu jer su se po pisanju medija zamjerili Rusiji.

Kolar je u aprilu naložio uklanjanje kipa generala Ivana Koneva, koji je predvodio postrojbe Crvene armije koje su oslobodile Prag od nacista 1945., ali kojeg mnogi Česi smatraju simbolom sovjetske opresije.

Hrib je podržao promjenu imena trga u Pragu na kojem se nalazi ruska ambasada u Trg Borisa Nemcova, ruskog opozicionog vođe ubijenog 2015.

U Novotnyjevu okrugu postavljen je pak spomenik vojsci generala Andreja Vlasova, koju su činili sovjetski vojnici koje su zarobili nacisti i koji su se borili na strani Nijemaca da bi se pred sam kraj rata okrenuli protiv njih i pomogli u oslobađanju Praga u maju 1945.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...