OPREZ, HAKERI NAPADAJU: Evo kako u nekoliko klikova spriječiti upad u PC i onemogućiti špijuniranje i krađu podataka…

Svaki uređaj povezan s internetom ima IP adresu. Sastoji se od niza brojki. 

  • HiTec

  • 08. Jun. 2020  08. Jun. 2020

  • 0

Taj broj pomaže pri povezivanju uređaja na internetu i razmjeni podataka. Ali, kako su sveprisutni, tako ih vještiji hakeri mogu upotrijebiti kako bi djelovali vama na štetu.

Vaša IP adresa nije naročita tajna. Ustvari, zna je svako web-odredište koje ste posjetili.

Ipak, neko ko zna vašu IP adresu, može poduzeti nešto i protiv vaše mreže. Stoga je dobra ideja ne dijeliti je s ljudima koje ne poznajete.

Blokada pristupa određenom web-odredištu tek je jedna od akcija koju bi zlonamjerni haker mogao poduzeti. Također bi mogao i onemogućiti komentiranje na forumu i web-lokacijama, isključiti vas iz chata, izbaciti iz igara online...

IP adresa može otkriti gdje se nalazite. U većini slučajeva to će biti prilično općenit podatak, poput grada ili države. Ali, može biti i preciznija (kvart). U vašu IP adresu uvršten je i naziv vašeg pružaoca usluga pristupa internetu. Ti podaci sami za sebe ne znače mnogo. Ali, ako ih se skupi dovoljno i poveže, mogu postati neugodno precizni kad je vaš identitet u pitanju.

Ko god zna vašu IP adresu, može izvesti napad Denial of Service (DoS) i preplaviti vašu mrežu prometom podataka do zagušenja. Ciljevi takvih napada obično su velike kompanije i institucije, kao i web-lokacije s velikim brojem posjetilaca. Pojedinačni korisnici rijetko bivaju pogođeni.

Kako zaštititi IP adresu

Zaštite mrežu firewallom. Većina routera ima ugrađen firewall, ali vrijedi provjeriti je li i aktivan.

Možete, također, instalirati i softver za virtuelne privatne mreže (Virtual Private Network, VPN), koji prikriva IP adresu svim vanjskim korisnicima, što drastično otežava njeno otkrivanje i praćenje vaših aktivnosti online.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...