MAĐARSKI AMBASADOR U HRVATSKOJ POZVAN NA RAZGOVOR: U Budimpešti svojatali teritorije Hrvatske

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske saopćilo je kako je putem Ambasade u Budimpešti reagiralo "prema mađarskim kolegama zbog novootkrivene spomen-ploče s neprimjerenim natpisom".

  • Regija

  • 08. Jun. 2020  08. Jun. 2020

  • 0

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova (MVEP) Republike Hrvatske reagiralo je na natpis u Budimpešti kojim se svojata hrvatska teritorija, a Ambasada Mađarske u Zagrebu saopćila je da je on netačno preveden i pogrešno protumačen.

Ipak, mađarski ambasador u Zagrebu pozvan je na razgovor o ovoj temi u Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova.

Ministarstvo je saopćilo kako je putem Ambasade u Budimpešti reagiralo "prema mađarskim kolegama zbog novootkrivene spomen-ploče s neprimjerenim natpisom".

Mađarski premijer otvorio je spomenik "Mađarske kalvarije" u povodu 100. godišnjice potpisivanja sporazuma u Trianonu, kojim je mađarska izgubila dvije trećine teritorija.

Velika Mađarska na spomeniku obuhvata dijelove današnje Hrvatske, Srbije, Slovenije, Slovačke, Austrije, Rumunije i Ukrajine, s navedenih 12.500 gradova, sela i općina koje su do 1920. bile dio mađarskog dijela Austro-Ugarske, iako u velikom dijelu nisu nikad imale mađarsko stanovništvo.

Mediji su tokom vikenda izvijestili da se na spomeniku vidi i ploča s natpisom "Rijeka – mađarsko more".

Iz Ambasade Mađarske u Hrvatskoj stiglo je objašnjenje kako se radi o netačnom prijevodu "koji je uzrokovao pogrešna tumačenja", saopćilo je hrvatsko Ministarstvo.

Pravi prijevod, tvrdi Ambasada Mađarske, trebao bi glasiti "Rijeka – Na more Mađari", a riječ je o navodnom citatu iz istoimenog novinskog članka koji je 1846. napisao pjesnik i političar Lajos Kossuth da bi potaknuo gradnju željezničke pruge i opisao ljepote mora i primorja.

U saopćenju hrvatskog Ministarstva navodi se kako su Hrvatska i Mađarska dvije susjedne države koje povezuje višestoljetna zajednička povijest, a da je grad Rijeka „neupitne zemljopisne i državne pripadnosti Republici Hrvatskoj“, što se „ne može dovoditi u pitanje“.

"Osuđujemo radnje koje unose probleme i nemir u dobrosusjedske odnose umjesto da jačaju saradnju sa pogledom u budućnost. Po ovoj temi, mađarski ambasador u Zagrebu pozvan je na razgovor u Ministarstvo vanjskih i europskih poslova", zaključuje se u saopćenju.

Mađarski premijer Viktor Orban u maju je, upućujući na Facebooku dobre želje maturantima pred ispit iz povijesti, objavio kartu velike Mađarske koja uključuje i dijelove Hrvatske.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...