"SB" NA LICU MJESTA: Sjednica Savjeta načelnika iz SDA; Izetbegović poručio - "Ne preporučujem HDZ-u da odstrane SDA iz vlasti, onda se može desiti da mi..." (FOTO, VIDEO)

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović smatra da je došlo krajnje vrijeme da se formira novi saziv Federalne vlade i kompletnog federalnog nivoa.

  • Politika

  • 08. Jun. 2020  08. Jun. 2020

  • 8

- Ko će biti dio te Vlade, to treba dogovarati. Ne znam zašto se Savez za bolju budućnost već sada odriče toga, mi smo imali i problema u saradnji, ali u principu, dobru saradnju i u prethodnom mandatu tako da za mene to pitanje ostaje otvoreno - kazao je Izetbegović te dodao da SBB ima pravo na svoje kalkulacije i odluke.

Naglasio je da će SDA uvijek pokušavati da nanovo učini stvari stabilnima, da se naprave stabilne koalicije te da je SBB dobrodošao.

Izetbegović smatra da Vlada Federacije Bosne i Hercegovine funkcionira te bez njih ne bi imali ovaj rezultat u oblasti ekonomije.

Oko 76 posto BDP-a se prikuplja u FBiH, a 22 posto u RS-u. To je skoro 2:1 po glavi stanovnika. Oko 80 posto goriva se troši u FBiH, što je direktno povezano s ekonomijom. Oko 90 posto turističkih posjeta je u FBiH. Ne možete imati te rezultate bez dobre vlade i dobrog premijera, bez obzira na trenutačne krize i afere - kazao je Izetbegović.

Kako je dodao, trenutna situacija rezultat je dobrog petogodišnjeg rada zajedno sa SBB-om i Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) BiH.

Govoreći o narednim pregovorima o formiranju novog saziva Vlade FBiH, Izetbegović je kazao da je "zapelo već godinu i po" te da su se pomalo umorili i prestali da traže potpuno logičnu stvar od HDZ-a, koji je to i zaustavio.

Pomalo smo zaboravili kako je sve to počelo, ali mislim da je krajnje vrijeme. Davno je neko kazao da do nove vlade nećemo doći prije lokalnih izbora i nisam vjerovao da ćemo dotle doći, ali izgleda, nažalost, da je to tako - istaknuo je Izetbegović, naglasivši da ne mogu natjerati HDZ na nešto na šta ih zakon i Ustav obavezuje.

Na pitanje je li moguća koalicija SBB-a, HDZ-a i Socijaldemokratske partije BiH, Izetbegović je kazao da je ta mogućnost samo teorijska te da SDP-u BiH to nikako ne bi trebalo.

To je njihova stvar, ali im to ne bih preporučio. Što se tiče HDZ-a, još manje bih im preporučio da odstrane SDA iz vlasti, jer se, onda, može desiti da SDA može odstraniti HDZ iz vlasti. Takva borba im ne treba - poručio je.

Na pitanje o razgovorima o imenovanju novog ministra sigurnosti BiH nakon što je Fahrudin Radončić, lider SBB-a, podnio ostavku na to mjesto, Izetbegović je kazao da će Kadrovska komisija SDA zasjedati već ove sedmice te da imaju nekoliko prijedloga za novog ministra koji su kvalitetni i iskusnu ljudi.

Novinare je zanimalo da li u tom smislu očekuje blokadu Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i njihovog predsjednika Milorada Dodika, Izetbegović je naveo da očekuje blokadu SNSD-a u svemu, ali morat će doći do imenovanja ministra, kao i direktora nekih drugih agencija i institucija.

Očekujemo da SNSD sjedne s nama da se dogovorimo oko tih važnih 30 pozicija,među njima su Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), Regulatorna agencija za komunikacije (RAK), Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) i druge - naglasio je Izetbegović.

Stranka demokratske akcije i dalje čeka na to, kaže Izetbegović, jer nisu u mogućnosti natjerati predstavnike SNSD-a da to učine, a SNSD u isto vrijeme, mimo tog dogovora, pokušava staviti na sjednicu Vijeća ministara BiH ono za šta je zainteresirana samo SNSD-ova strana.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović obratio se na današnjoj redovnoj sjednici Savjeta načelnika općina - kandidata SDA na kojoj su se razmatrale aktuelna politička situacija i mjere za prevazilaženje problema koji se tiču pandemijom koronavirusa i priprema za predstojeće lokalne izbore.

On je najavio da bi kandidati za načelnike općina trebali biti uglavnom sadašnji načelnici koji su se afirmirali u narodu te ne očekuje u tome da bude važnih promjena, osim u slučajevima gdje su neki od njih zahtijevali da se to promijeni.

Najavio je i da bi SDA već u narednih petnaestak dana trebala izaći s imenima načelnika, ali s nadom da će do lokalnih izbora ove godine i doći, jer prema porukama SNSD-a i HDZ-a, kaže Izetbegović, teško će doći do održavanja lokalnih izbora ove godine.

Na kraju se osvrnuo i na načelnika općine Novi Grad Sarajevo Semira Efendića (SDA) kazavši da je on sjajan načelnik, a razgovaralo se i o tome da on predvodi Vladu Kantona Sarajevo, ali je odlučeno za drugog kandidata.

Kada je u pitanju operativna vlast, mislim da je on veoma dobar za bilo koju poziciju, jer ima nesporne rezultate, zbog čega ne vidim razlog da se kalkulira s bilo čime - zaključio je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...