HRVATSKOM MINISTRU NE SMETA SVOJATANJE TERITORIJE NJEGOVE DRŽAVE: Grlić Radman potpuno relativizirao mađarske provokacije

Mađari ne svojataju dijelove Hrvatske i dobro znaju gdje je granica, jer su u migrantskoj krizi 2015./2016. na njoj postavili žicu, izjavio je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

  • Regija

  • 09. Jun. 2020  09. Jun. 2020

  • 0

Mađarski premijer Viktor Orban u subotu je u mjestu Satoraljaujhelyju otkrio spomenik Mađarske kalvarije u povodu 100. godišnjice potpisivanja sporazuma u Trianonu, kojim je Mađarska izgubila dvije trećine teritorija.

Velika Mađarska na spomeniku obuhvata dijelove današnje Hrvatske, Srbije, Slovenije, Slovačke, Austrije, Rumunije i Ukrajine, s navedenih 12.500 gradova, sela i općina koje su do 1920. bile dio mađarskog dijela Austro-Ugarske, iako u velikom dijelu nisu nikad imali mađarsko stanovništvo.

Hrvatska je zbog toga izrazila protest mađarskom ambasadoru u Zagrebu, ali Grlić Radman ne misli da Budimpešta svojata hrvatsku teritoriju.

- Tu postoji jedno sjećanje, jedna povijesna reminiscencija od prije stotinu godina - rekao je ministar novinarima.

- Nikad Mađari nisu tražili da im se nešto vrati, a u migrantskoj krizi su postavili žice tamo gdje su hrvatsko-mađarske granice, prema tome oni znaju gdje su granice - dodao je nekadašnji hrvatski ambasador u Budimpešti.

Orban je i ranije objavljivao kartu velike Mađarske koja uključuje i dijelove Hrvatske, posljednji put u maju uoči ispita maturanata iz povijesti.

Šef hrvatske diplomatije kaže da o toj temi nikada nije razgovarao sa svojim kolegom Peterom Szijjartom. "Svojatanja teritorija u Europskoj uniji nisu zamisliva niti ih očekujemo", istaknuo je Grlić Radman.

Podsjetio je da je Mađarska bila među prvim zemljama koje su 1992. priznale teritorijalni integritet i nezavisnost Hrvatske.

- Prošlost nismo pisali mi, ali imamo sadašnjost i budućnost je u našim rukama - kazao je Grlić Radman i odnose Zagreba i Budimpešte nazvao strateškim, partnerskim i pragmatičnim.

Izvještavajući o spornom spomeniku, mediji su tokom vikenda izvijestili da je na njemu i natpis "Rijeka mađarsko more".

Szijjarto optužio medije

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto optužio je, pak, hrvatski portal Index za krivi prijevod natpisa o Rijeci na spomeniku "Mađarske kalvarije", a zatim i još "neke hrvatske medije" za narušavanje odnosa sa Mađarskom. 

Szijjarto je u objavi na Facebooku poručio da je prijevod "Rijeka, mađarsko more", koji je pripisao Indexu, lažan.

- To, naravno, nije istina, jer na spomen-ploči stoje riječi uzrečice koja potječe od Lajosa Kossutha, Fiume - Mađari na more - piše šef mađarske diplomatije.

Szijjarto je u objavi, koju je medijima dostavila Ambasada Mađarske u Hrvatskoj, kazao da se "fake news tvornice preko svojih laži ne libe okrenuti narode jedne protiv drugih".

"Krivi prijevod" izazvao je nekoliko hrvatskih političkih reakcija, piše Szijjarto.

- Mađarska vlada je, naravno, zainteresirana za dobrosusjedske odnose s Hrvatskom, ali se čini da neki hrvatski mediji imaju potpuno drugačije ciljeve - zaključio je mađarski ministar vanjskih poslova.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ranije je reagiralo putem Ambasade RH u Budimpešti prema mađarskim kolegama zbog novootkrivene spomen-ploče s neprimjerenim natpisom.

Pravi prijevod, tvrde Mađari, trebao bi glasiti "Rijeka Na more Mađari", a riječ je o navodnom citatu iz istoimenog novinskog članka koji je 1846. napisao pjesnik i političar Lajos Kossuth da bi potaknuo izgradnju željezničke pruge i opisao ljepote mora i primorja, saopćilo je hrvatsko ministarstvo.

- Hrvatsku i Mađarsku, dvije susjedne države, povezuje višestoljetna zajednička povijest. Grad Rijeka neupitne je zemljopisne i državne pripadnosti Republici Hrvatskoj i ova činjenica ne može se dovoditi u pitanje.

Osuđujemo radnje koje unose probleme i nemir u dobrosusjedske odnose umjesto da jačaju suradnju s pogledom u budućnost. Po ovoj temi, mađarski ambasador u Zagrebu pozvan je na razgovor u Ministarstvo vanjskih i europskih poslova - navodi se u saopćenju MVEP-a.

Bernardić je mlad i ne zna mnogo o politici

Šef opozicionih socijaldemokrata Davor Bernardić u ponedjeljak je hrvatskog premijera Andreja Plenkovića prozvao prijateljem Orbana, koji svojata dijelove hrvatske teritorije, a Plenković mu za nagradu isporučuje hrvatsku naftu u Budimpeštu.

Grlić Radman kaže da je Bernardić mlad čovjek i o politici nije mnogo naučio, ali nije ni o komunikaciji.

- Gospodin Bernardić govori pamflete, uvijek istim rječnikom. Nema viziju, najlakše je optuživati - dodao je ministar i odbacio optužbe da Vlada Hrvatske radi potiv hrvatskih interesa.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...