MINISTRICA TURKOVIĆ NAKON SASTANKA S DAČIĆEM: „U završnoj fazi otvaranje Konzulata BiH u Novom Pazaru. Dali smo saglasnost za otvaranje Konzulata Srbije u Mostaru..."

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, sastala se u Beogradu s Ivicom Dačićem, ministrom vanjskih poslova Srbije, što je bila prva službena posjeta nakon pandemije koronavirusa.

  • Politika

  • 09. Jun. 2020  09. Jun. 2020

  • 13

Turković je u obraćanju medijima zahvalila Dačiću na pozivu te prilici da razgovaraju o temama koje su prisutne i u Bosni i Hercegovini i u Srbiji.

"Mislim da je to odličan start saradnje, treba razgovarati, kroz razgovor se može mnogo toga riješiti. Ako ne razgovaramo, neke stvari stoje u mjestu. Mi imamo dobrosusjedske odnose, trebamo ih njegovati da budu čvršći i dinamičniji. Drago mi je što smo se dogovorili da nastavimo sa sastancima, bilateralnim između dvije vlade, Vlade Srbije i Vijeća ministara BiH. Isto tako, naši sastanci da budu učestali, da možemo rješavati sve u direktnom kontaktu", izjavila je Turković u Beogradu.

Kao goruću temu istaknula je otvaranje Konzulata Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru.

"Postoji objektivna potreba sa strane vaših državljana, ali i određeni reciprocitet. Dali smo saglasnost za otvaranje Konzulata Srbije u Mostaru, Drvaru i Banjoj Luci, nema razloga da se to ne desi s vaše strane. Dačić je izvršio konsultacije i mislim da je to u završnoj fazi, u tehničkoj fazi da se to sve finalizira", rekla je Turković novinarima.

Spomenula je i razgovore o državnoj granici, kazavši da Komisija za to pitanje radi svoj posao.

"Ako ima problema, treba ih rješavati kroz razgovore i sastanke. Nas dvoje imamo saglasnost po tom pitanju", kazala je.

Razgovarali su i o problemu migranata.

"Tu imamo podudarnost, nemamo razlika, moramo nastaviti da širimo interese naših zemalja. Vidjet ćemo kako ćemo raditi na tome. To su procesi koji su u toku i zašto ih držati sa strane", poručila je.

Ovaj sastanak održan je u svjetlu dobrosusjedskih odnosa, navela je Turković u obraćanju, dodavši da su svi još malo zbunjeni u vremenu postpandemije koronavirusa. Saradnja je ranije bila dobra i Turković ne vidi razlog zašto ona ne bi bila još bolja.

Na koncu obraćanja, rekla je kako se nada da će se u tom pogledu ići bržim korakom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...