ZNAČAJNA PORUKA BIDENA: Floydovo ubistvo prekretnica u američkoj istoriji

Demokratski američki predsjednički kandidat Joe Biden rekao je da će George Floyd, crnac kojeg je ubio bijeli policajac, promijeniti svijet.

  • Svijet

  • 09. Jun. 2020  

  • 1

"Mislim da je ovo što se ovdje desilo jedna od glavnih prekretnica u američkoj istoriji, realno, u smislu građanskih sloboda, građanskih prava i pravednog tretiranja ljudi", rekao je Biden nakon privatnog sastanka s Floydovom porodicom u Houstonu u Teksasu, gdje je izjavio saučešće, prenosi BBC pozivajući se na CBS News.

I mada svaki kandidat smatra da su predstojeći izbori ključni trenutak u istoriji, piše BBC, Joe Biden od početka tvrdi da će novembar Amerikancima biti prilika da definišu kakva nacija žele da budu.

Biden je oštro kritikovao predsjednika Donalda Trumpa, koji se kandiduje za drugi predsjedničkki mandat 3. novembra, optužujući ga da je tokom vikenda davao "očajne" spekulativne komentare o Floydu.

Kandidat demokrata je nedavno i sam bio optužen da je uzimao crnačke glasove zdravo za gotovo kad je rekao da "Afroamerikanci i nisu crni" ako uopšte pomišljaju da glasaju za Trumpa.

Ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda, kojeg je policajac Dereck Chauvin ugušio koljenom prilikom hapšenja, podstaklo je globalne proteste.

Privatna sahrana Georgea Floyda bit će u Hjustonu kasnije u toku dana.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...