PET GODINA OD INSCENIRANOG INCIDENTA: Tajna iz Srebrenice nalazi se u mobitelu BIA-e

Prošlo je pet godina od incidenta koji se desio u Potočarima prilikom obilježavanja 20. godišnjice genocida nad Bošnjacima u UN-ovoj zaštićenoj zoni Srebrenica.

  • Mini market

  • 09. Jun. 2020  09. Jun. 2020

  • 5

Tada je napadnut predsjednik Srbije (u to vrijeme premijer) Aleksandar Vučić, koji i danas zna u javnosti kazati kako je u Potočarima bio pokušaj njegovog ubistva. Međutim, puno je dokaza koji ukazuju na to da se radilo i o isceniranom događaju.

Sud u Srbiji je prije nekoliko dana utvrdio da je policajac koji je za medije dao izjavu o prikrivenom i navodno nelegalnom raspoređivanju u Srebrenici 2015. godine, nezakonito otpušten iz službe. Upravni sud Srbije presudio je da disciplinska komisija Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije mora da preispita otkaz dat policajcu Mladenu Trboviću, koji je optužen za odavanje službene tajne.

Naime, policajac Trbović je otpušten u oktobru 2016. godine zbog, kako je navedeno, teške povrede službene dužnosti, jer navodno nije dolazio na posao četiri dana.

Međutim, njegov sindikat je saopštio da je on zapravo otpušten jer je medijima otkrio da su on i njegove kolege bili nelegalno raspoređeni u Bosnu i Hercegovinu u julu 2015. kada je tadašnji premijer Aleksandar Vučić prisustvovao komemoraciji u Srebrenici.

Nakon otkaza, Trbović je podnio tužbu protiv policije, a Upravni sud je presudio da je otkazom prekršen zakon. Sud je Odluku donio još 4. maja, ali ju je Sindikat policije Sloga objavio tek prije pet dana.

Policajac Mladen Trbović i njegov kolega Milan Dumanović su u oktobru 2016. godine u razgovoru za televiziju Al Jazeera priznali da su bili među 18 srbijanskih policajaca koji su poslati u Srebrenicu kako bi tajno snimili komemoraciju.

Oni su kazali da smatraju da je njihovo raspoređivanje u Potočarima bilo nezakonito, s obzirom da država BiH nije bila upoznata s tim. Uhapšeni su u decembru 2016. godine, te su obojica dobila otkaz. Suđeno im je zbog "odavanja državne tajne", dok iz Sindikata policije Sloga tvrde kako su disciplinski postupci protiv njih dvojice pokrenuti upravo zbog onoga što su otkrili.

"Umjesto da se ove kolege zaštite kao uzbunjivači, oni su kao najgori kriminalci udaljeni iz službe i protiv njih su podnijete krivične prijave. Ostali postupci su i dalje pred sudom i tužilaštvom”, navode iz Sindikata policije Sloga.

Gdje je pronađeni mobitel?

Tokom istrage o napadu na tadašnjeg srbijanskog premijera, a današnjeg predsjednika Aleksandra Vučića pronađen je mobilni telefon agenta Bezbjednosno-informativne agencije (BIA). U tom mobitelu pronađen je, vrlo je moguće, vrijedan trag u istrazi napada na Vučića. Telefon je pronašao jedan od učesnika dženaze, a dok je pokušavao otkriti detalje o vlasniku izgubljenog mobitela, stigla je SMS poruka; Jeste li stigli u Skelane?

Ova poruka je posebno problematična iz razloga što Vučić nije trebalo prema Srbiji da putuje preko graničnog prelaza Skelani, jer je taj granični prelaz trebao biti korišten kao alternativa isključivo u slučaju nekog incidenta.

Nakon što je vidio spornu poruku, pronalazač mobilnog telefona se uplašio i bacio ga u smeće. Danima nakon toga posjetioci Memorijalnog centra u Potočarima bili su svjedoci velikih količina smeća koncentriranih na nekoliko lokacija u bivšoj fabrici akumulatora, jer smeće nije odvoženo na deponiju upravo zbog istražnih radnji koje su provođene u ovom slučaju.

U telefonskom imeniku registrirano je nekoliko nadimaka, a u galeriji su fotografije i videosnimci iz Potočara, screenshot fotografije sa Facebook profila izvjesnog Senada, sina Ćazima iz Novog Pazara, nastanjenog u Svetosavskoj ulici, te dosije s logom BIA-e na kojem se nalaze lični podaci navedene osobe.

Na drugoj fotografiji je bh. advokat D.T i nalog BIA-e na kojem stoji da agencija ima najavu da se taj advokat sprema prići premijeru Vučiću na samom ulasku u Memorijalni centar, kako bi mu izrazio dobrodošlicu sa: "Dobro došao u Srebrenicu, veliki Srbine". U tekstu stoji da je nepoznat motiv advokatove namjere.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine izdalo je tada nalog za vještačenje pronađenog telefona kako bi se utvrdilo da li sadržaj poruka i fotografija može dovesti u vezu BIA-u i navedene osobe sa napadom na Aleksandra Vučića. Međutim, nikada nismo dobili informacije šta je vještačenje pokazalo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...