PA NE DAJTE MU: "Kisić: Virus će se širiti koliko mu mi dozvolimo"

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević kaže da će se virus korona u Srbiji širiti onoliko koliko mu mi dozvolimo.

  • Regija

  • 10. Jun. 2020  

  • 0

Ona je za TV Pink naglasila da je sada mnogo povoljnija epidemiološka situacija, sa trendom pada zaraženih.

"Očekivalo se u javnosti da će broj zaraženih linearno da opada. To se nikada ne dešava kod zaraznih bolesti", navela je Kisić koja je i zamjenik direktora Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Ona je pojasnila da u Srbiji sada nema žarišta, jer se virus ne širi u populaciji, već se širi u određenim grupama - obično na slavljima.

Uglavnom, kako je rekla, oboljevaju mlađi ljudi, većina nema nikakve simptome ili imaju blažu kliničku sliku, sporadično se dešava da se pojavi zapaljenje pluća.

"Stariji ljudi su odgovorni, savjesni, što se vidi na ulicama, prevozu", naglasila je ona i dodala da se nalazimo u periodu godine kada nije sezona respiratornih infekcija, ali da se i dalje bilježi i prisustvo virusa gripa.

U posljednjoj izvještajnoj nedjelji bilo je više od 350 slučajeva oboljenja sličnih gripu, a nedjelju dana prije toga više od 600.

Ona je rekla da je sa epidemiološkog stanovišta najidealnije da su svi i dalje kod kuće, ali da je ta mjera imala smisla kada je bila najveća aktivnost virusa i kada je trebalo pripremiti zdravstveni sistem za prvi talas.

"Sada kada je pala aktivnost virusa i smanjena vjerovatnoća njegovog prenosa ima smisla relaksiranje mera kao što se radi u svim zemljama svijeta", navela je ona.

Dodaje da nadzor podrazumijeva intenzivno plaćenje i traganje za svim potencijalnim rezervoarima da bi se sprovele odgovarajuće protivepidemijske mjere, kao i da najvažniji pokazatelj više nije broj zaraženih, već od ukupnog broja otkrivenih slučajeva ko ima teže forme bolesti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...