STAŠA PREŽIVIO, SINIŠA NA ČEKANJU: Poslanici PD PSBiH glasali, EVO KO JE BIO PROTIV SMJENE KOŠARCA…

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) glasali su protiv smjene ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca, dok će se o smjeni zamjenika ministra civilnih poslova BiH Siniše Ilića glasati u drugom krugu.

  • Politika

  • 10. Jun. 2020  10. Jun. 2020

  • 1

Nakon rasprave, za smjenu ministra Staše Košarca glasalo je 13 poslanika, 15 ih je bilo protiv, 11 suzdržanih, dok nije bilo entitetske većine. Kada je riječ o smjeni Siniše Ilića, za je bilo 16 poslanika, protiv 14, suzdržano devet, ali nije bilo entitetske većine tako da će se o njegovoj smjeni glasati u drugom krugu.

Sjednici, kako je izvijestio predsjedavajući Nebojša Radmanović, prisustvuje dovoljan broj poslanika te se može odlučivati.

Rasprava o smjeni Košarca i Ilića

Poslanici PD PSBiH počeli su raspravu o predloženoj smjeni ministra vanjske trgovine Staše Košarca. Saša Magazinović je osudio Košarčevo ponašanje tokom pandemije koronavirusa i prisustvo “korona-zabavi”. Istaknuo je, ipak, da je Košarac za kratko vrijeme obavljanja dužnosti ministra po pitanju Trgovske gore postigao više nego ijedan ministar prije njega. Ipak, rekao je da će zbog ozbiljnosti situacije podržati smjenu Košarca. Šemsudin Mehmedović se, kako je rekao, znajući kakve kadrove ima SNSD, pita ko će doći na njegovo mjesto.

Mirko Šarović smatra kako je potrebno sankcionisati ponašanje Košarca, jer su oba aktera transparentno priznala kako su kršilia pravila tokom pandemije.

“Odgovornost je Savjeta ministara da se suoči s ovom situacijom. Ukoliko o ovom pitanju ne budete imali jasan stav, da vi ili neko od nas pristane na kršenje zakona, to bi značilo da pristajete ne samo na kršenje zakona nego i na to da se nezakonito postupanje toleriše unutar institucija BiH, odnosno u ovom parlamentu. Ovdje postoji samo jedna sankcija - rekonstrukcija Vijeća ministara", rekao je Šarović.

Podvukao je kako je ovo, prije svega, odgovornost Vijeća ministara i vladajućih stranaka.

Nenad Stevandić (SNSD) mu je proturiječio rekavši kako Ilić nikada nije priznao kršenje zakona. Stevendić je dodao i kako je proslava Vaskrsa lična stvar.

Marinković-Lepić je kazala da su Košarac i Ilić prekršli postupanja koje su praopisana u FBiH i RS te da takvo postupanje ima obilježja krivičnog djela.

Dodala je kako je ovakvo ponašanje ljudi koji su u vrhu izvršne vlasti, potpuno nedopustivo, i to u jeku najžešćih mjera zaštite.

"Moramo biti primjer ponašanja građanima i ovakvim ponašanjem se šalje potpuno pogrešna poruka , a to je da se političke elite mogu ponašati kako žele i da za njih zakoni ove zemlje ne vrijede. Nadam se da ćemo danas donijeti odluku o rekonstrukciji Vijeća ministara i zadržati dostojanstvo ovog doma”, kazala je ona.

Damir Arnaut je rekao da je bio obradovan izjavom Košarca da je spreman odgovarati za svoj postupak. Izrazio je uvjerenje da neće doći do smjene Košarca i Ilića, a nakon što je lider SDA Bakir Izetbegović kazao da zastupnici ove stranke neće glasati za smjenu.

Branislav Borenović je rekao kako mu je ponašanje Ilića, “to arlaukanje, to busanje u prsa” gore od ponašanja Košarca.

Aida Baručija (Naša stranka) osvrnula se na izjave poslanika koji su se upitali šta će se dobiti smjenom Košarca.

“Ja se pitam šta ćemo dobiti ako se ne smijeni Košarac, jer će se poljuljati povjerenje građana”, kaže Baručija.

Nakon poslaničkih pitanja, prijedlog poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Damira Arnauta (Naša stranka) da se na dnevni red današnje sjednice uvrsti razmatranje Prijedloga zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH nije prihvaćen zbog nepostojanja entitetske većine prilikom glasanja o tom prijedlogu.

Na dnevni red uvršten je prijedlog zaključka poslanika Predraga Kojovića (Naša stranka) kojim se „obavezuje Vijeće ministara BiH da u roku od sedam dana obezbijedi sredstva neophodna za provođenje lokalnih izbora u BiH“.

Poslanici će, u skladu s usvojenim dnevnim redom, razmatrati zahtjeve za iniciranje glasanja o rekonstrukciji Vijeća ministara BiH na način da se glasa o smjeni ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca te o smjeni zamjenika ministra civilnih poslova BiH Siniše Ilić.

(SB/BHT)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...