ŽELJKO KOMŠIĆ SA PRIVREDNICIMA: Razgovor o mjerama za jačanje domaćih firmi i formiranju Vijeća za međunarodnu saradnju…

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sastao se danas sa predstavnicima Strateške inicijative za samoodrživost domaće proizvodnje i jačanje ekonomije BiH Amerom Bukvićem, Dinom Selimovićem i Zoranom Puljićem.

  • Ekonomija

  • 10. Jun. 2020  10. Jun. 2020

  • 0

Bosanskohercegovački privrednici te, ujedno, predstavnici inicijative prezentirali su tokom sastanka viziju ekonomskog razvoja kroz akcioni plan koji čini 180 aktivnih mjera. O mjerama se govorilo sa posebnim akcentom na aktuelno stanje s obzirom na izazove pandemije Covida-19.

Predstavnici inicijative uvidom u trenutno stanje bosanskohercegovačke ekonomije istaknuli su podatak da Bosna i Hercegovina godišnje gubi dvije milijarde maraka u oblasti prehrambene industrije i 700 miliona maraka u oblasti farmaceutske industrije. Stoga je glavnina akcionog plana koji je predstavljen, fokusirana na zaštitu domaće poljoprivredne proizvodnje, farmaceutske industrije i energetskog sektora.
 
Istaknuto je da je izazov pandemije koronavirusa pokazao da su ekonomski razvijene države Zapada tokom pandemije većinu napora u oblasti ekonomije uložile upravo u navedenim sektorima.
 
S tim u vezi konstatovano je da je nužno stvoriti povoljniji zakonodavni okvir te kreirati javne politike koje će zaštiti domaću proizvodnju, a da se pri tome ne ugrožava princip slobodne trgovine.
 
Razgovoralo se i o odnosu uvoza i izvoza te odnosu privatnog i javnog sektora u kontekstu BDP-a, kao i o potrebi da se javni sektor, radi njegovog boljeg funkcioniranja, stavi pod jedan krov.
 
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić istaknuo je da se naročita pažnja u oblasti domaće proizvodnje treba posvetiti kvalitetu proizvoda zbog njihove konkurentnosti na tržištu.
 
Tokom sastanka konstatovano je da se u spomenute aktivnosti naročito treba uključiti Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.
 
Izražena je potreba za ulaganjima u održive izvore električne energije, kao i osiguravanje novog kraka prirodnog gasa.
 
Sagovornici su se saglasili o nužnosti javnog obrazovanja i jačanja svijesti o značaju domaće proizvodnje, navodeći da je od esencijalnog značaja pokrenuti medijsku kampanju putem modernih tehnologija i novih oblika marketinga, navodeći da projekti te vrste nadilaze sve parcijalne političke interese te da interese države i domaće ekonomije stavljaju na prvo mjesto.
 
S tim u vezi, član Predsjedništva BiH Željko Komšić izrazio je posebno interesovanje za oblast digitalne ekonomije, koja je integralni dio predstavljene strategije jačanja poduzetništva malih i srednjih preduzeća.
 
Tokom sastanka bilo je govora i o formiranju Vijeća za međunarodnu saradnju. Zaključeno je da će član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i predstavnici inicijative u naredom periodu intenzivirati aktivnosti u oblasti saradnje i projekata, o kojima će javnost biti blagovoremeno obaviještena.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...