"SLOBODNA BOSNA" OTKRIVA: HDZ stegao obruč oko Uprave za indirektno oporezivanje; Bevanda mimo zakona na čelu Upravnog odbora

Nije nikakva tajna da se ministar Vjekoslav Bevanda ne voli pridržavati zakona i procedura. Nedavno je, bez zakonskog uporišta i utemeljenja u prethodnim slučajevima, pokušao ugurati kantone u kreditni aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom, što mu nije uspjelo.

  • Mini market

  • 11. Jun. 2020  11. Jun. 2020

  • 1

Da se trenutno najveća politička borba vodi oko imenovanja direktora državnih institucija i da se u toj borbi na sve načine pokušavaju zaobići zakoni i procedure, potvrđuje još jedan slučaj u kojem je glavni akter ministar Vjekoslav Bevanda.

Naime, na sjednici Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje 12. maja 2015. Bevanda je imenovan za predsjedavajućeg Upravnog odbora UIO-a, kojeg po Zakonu o sistemu indirektnog oporezivanja imenuje Upravni odbor na mandat od pet godina.

Budući da je Bevandi mandat predsjedavajućeg nedavno istekao, on je bio dužan da šest mjeseci ranije sazove sjednicu na kojoj će biti izabran novi predsjedavajući, međutim to se nije desilo.

Po Zakonu o sistemu indirektnog oporezivanja, Bevanda je bio imenovan u Upravni odbor u mandatu od 2015. do 2020. godine kao ministar finansija i trezora BiH. Kako je njegov prethodni mandat istekao, a ponovo je imenovan za ministra za finansije i trezor BiH, moralo se pristupiti izboru predsjedavajućeg Upravnog odbora u novom mandatu.

Međutim, Bevanda se odlučio na izigravanje zakona i procedura te ništa po tom pitanju nije učinjeno, njegov kabinet se oglušio na zakonske obaveze te je ostao i dalje suvereno na čelu Upravnog odbora UIO-a. Da se dosljedno slijedio zakon, članovi Upravnog odbora bili bi u poziciji da biraju novog predsjedavajućeg, što bi otvorilo mogućnost da Bevanda ne bude ponovo imenovan.

Pored Bevande, i direktoru Uprave za indirektno oporezivanje i kadru HDZ-a Miri Džakuli mandat je istekao 6. juna ove godine. Prema infromacijama "Slobodne Bosne", upravo je to i osnovni cilj HDZ-a i Vjekoslava Bevande - opstruiranjem provedbe zakonskih normi što duže zadržati Miru Džakulu na poziciji direktora Uprave za indirektno oporezivanje radi nastavka provođenja politike HDZ-a i Dragana Čovića u ovoj državnoj instituciji.

(S. Begović)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...