TAKO SE TO RADI U NJEMAČKOJ: Član demokršćana u poruci na chatu koristio nacistički pozdrav, čim se to otkrilo, isključili su ga iz stranke

Član vladajuće Kršćansko-demokratske stranke (CDU), suočen s izbacivanjem zbog veza s ekstremnom desnicom i upotrebom zabranjenog nacističkog pozdrava "Sieg Heil", u petak je sam napustio stranku.

  • Svijet

  • 12. Jun. 2020  12. Jun. 2020

  • 2

Kai Mehliss optužen je da je u poruci na chatu 2016. napisao "Sieg Heil", uzvik koji su koristili nacisti. Korištenje te fraze je zabranjeno u Njemačkoj i kažnjava se novčano ili zatvorom.

Svoj stav iskazao je u ekstremnodesnoj chat grupi na Facebooku.

"Čestitam i Sieg Heil, gospodine Hauptmann", napisao je obraćajući se poznaniku.

"U CDU-a su takvi izrazi nedopušteni", rekao je Holger Stahknecht, vršilac dužnosti predsjednika CDU-a za saveznu pokrajinu Saska-Anhalt.

Stranka je protiv Mehlissa pokrenula postupak za izbacivanje, ali je on u petak sam izašao.

Upotreba "Seig Heil", koji se naziva "njemačkim pozdravom" i "Hitlerovim pozdravom", kao i drugih nacističkih simbola, kažnjava se i do pet godina zatvora. Zabranjene su i druge varijante tog pozdrava, poput  "Šaljem njemački pozdrav".

To nije prvi put da se CDU, kojem je godinama bila na čelu kancelarka Angela Merkel, suočava s optužbama da stranački pripadnici koketiraju s radikalno desnim sadržajima.

Stranci u istočnim saveznim pokrajinama konkurira populistička Alternativa za Njemačku (AfD), koja je CDU-u proteklih godina oduzela dosta birača. Alternativa za Njemačku je najjača konzervativna opcija u nekim dijelovima zemlje koji su bili u sastavu komunističke Istočne Njemačke (DDR).

(Jutarnji.hr/SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...