"SB" NA LICU MJESTA: Izložba "Zagrljaji" i druženje sa autorom Safetom Zecom

Izložba "Zagraljaji" Safeta Zeca bit će postavljena u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine sve do 15. juna. Izložba je postavljena za 25. novembar Dan državnosti BiH.

  • Kultura

  • 12. Jun. 2020  

  • 0

Posljednji događaj koji će u okviru ove izložbe biti organiziran je vođenje kroz izložbu i druženje sa umjetnikom Safetom Zecom. Posjetioci su imali priliku razgovarati sa autorom o djelima.

 

Potresna kolekcija prekinutih zagrljaja, ruke koje znače ljudskost, spojena tijela prije konačnog rastanka i slike koje odašilju svjetlost u tamnom muzejskom prostoru - to su samo neke od karakteristika izložbe koju mnogi s pravom svrstavaju među najznačajnije kulturne događaje u BiH u protekloj godini.

U autorovim dnevnicima i studijama možemo vidjeti momente koji nisu samo vezani uz BiH, već i druge svjetkse patnje, tako da možemo reći da je izložba "Zagrljaji" univerzalna priča o ljudskom stradanju i svim polomljenim zagrljajima" kaže kustosica. 

Gledatelji postaju svjesni da slikama u ovom ciklusu dominiraju ruke, kao jedan od centralnih motiva koji okupira autora. Ruke su te koje prenose emocije.  Kustosica nam skreće pažnju kako slike u centralnom galerijskom prostoru kao da izranjaju iz crne površine, imaju svoju svjetlost koja je rezultat čovjekove potrebe da zaustavi vrijeme. Slike Safeta Zeca podsjećaju na zaustavljene kadrove filma, poput zaustavljenog vremena iz potrebe da se univerzalna ljudska tragedija još jednom pokaže kako se ne bi zaboravila.

(SB / Radiosarajevo.ba)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...