POSLJEDICE KONTROVERZNIH ODLUKA DOLAZE NA NAPLATU: Švedska ostala jedina zemlja prema kojoj susjedi nisu otvorili granice, ali ni to nije sve…

Švedska se istaknula po netipičnom režimu suočavanja s koronavirusom, koji je značio mnogo manje restrikcija nego u drugim državama.

  • Svijet

  • 13. Jun. 2020  13. Jun. 2020

  • 0

Norveška će od ponedjeljka dopustiti putovanja u i iz Finske, Islanda i švedskog otoka Gotlanda, ali će zabrana ostati za najveći dio Švedske zbog toga što zemlja bilježi razmjerno veliki broj oboljelih od koronavirusa, izazivajući zabrinutost od novog vala zaraze, javlja Reuters.

Danska, Finska i Norveška ukinule su granične kontrole uvedene kako bi usporile širenje pandemije koronavirusa, ali su ih zadržali prema Švedskoj.

Šveđani su se tako našli izolirani od drugih nordijskih država s kojima, inače, blisko sarađuju, a ograničenja putovanja ostaju na snazi iako Evropska komisija želi da se od ponedjeljka obnovi puna sloboda kretanja među državama članicama šengenskog prostora.

Norveška je članica te zone iako nije u Evropskoj uniji.

Agencije dodaju kako je do sada tek nekoliko država EU-a ukinulo ograničenja za putovanja.

Netipičan režim

Gotland, s kojim Norveška od iduće sedmice uspostavlja slobodu kretanja, otok je u Baltičkom moru sa približno 60.000 stanovnika i jedina je švedska regija u koju će Norvežani za sada moću putovati i iz nje se vraćati bez obaveze da po povratku provedu deset dana u karantinu.

Karantin je ukinut i za Šveđane koji u Norvešku dolaze s Gotlanda, podsjeća Hina.

Švedska se istaknula po netipičnom režimu suočavanja s koronavirusom, koji je značio puno manje restrikcija nego u drugim državama. Do 10. juna, u Švedskoj je od posljedica zaraze koronavirusom umrlo 4.717 osoba, četiri puta više nego u svim drugim nordijskim državama zajedno.

Švedska je u petak potvrdila novih 1.396 slučajeva Covida-19, dok ih je u Norveškoj bilo 13.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...