POTPUNA PROPAST TURIZMA U SUSJEDSTVU: Pogledajte kako danas izgledaju plaže u Makarskoj… (FOTO)

U Hrvatskoj je u prva četiri mjeseca ove godine boravilo 605.000 turista, koji su ostvarili 1,5 miliona noćenja, što je za 70 posto manje nego u istom razdoblju 2019. godine, prema podacima Državnog zavoda za statistiku

  • Ekonomija

  • 13. Jun. 2020  

  • 3

Prema eVisitoru, prva četiri strana tržišta s kojih je trenutno najviše turista u Hrvatskoj su Njemačka, Slovenija, Austrija i Češka, koji i inače drže te pozicije, samo ih je sada znatno manje u odnosu na brojke koje su posljednjih godina bile uobičajene u ovo vrijeme

Većina turista koji su trenutno u Hrvatskoj smješteno je u objektima u domaćinstvu, potom u kampovima, a onda i u hotelima.

Destinacije u kojima ih je najviše su Rovinj, zatim Vir, koji je sve vrijeme zatvorenosti zbog koronavirusa imao najviše turista, jer na Viru brojni domaći ljudi i stranci imaju i nekomercijalne (za sebe) i komercijalne (za najam) objekte u tzv. privatnom smještaju.

Mali Lošinj je po posjećenosti turista trenutno na trećem mjestu, a slijedi ga Medulin, jako istarsko odredište s dosta kamping, ali i drugih kapaciteta, pokazuju podaci iz eVisitora.

Makarska rivijera, omiljeni dio hrvatske obale Bosancima i Hercegovcima je sablasno pusta sa 10 posto popunjenih kapaciteta.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...