VLASNIK FABRIKE KOJA JE ŽARIŠTE KORONAVIRUSA U POSAVINI, IMA IMANJE KAO IZ FILMOVA: Prvi je u bivšoj Jugoslaviji otvorio privatnu fabriku

U mladosti je bio obućarski radnik u Švicarskoj, fudbalski sudija u Švicarskoj i Mađarskoj, blizak drugar roditelja današnjeg načelnika Modriče Mladena Krekića.

  • Društvo

  • 13. Jun. 2020  13. Jun. 2020

  • 0

Otkako je Fabrika obuće “Alfa” Modriča, u kojoj je koronom zaraženo 30 radnika, postala jedno od najvećih žarišta korone u Republici Srpskoj, u centru pažnje javnosti našao se i vlasnik ove firme Ilija Jeftić.

Čak i na živopisnoj biznis sceni Republike Srpske teško je sresti osobu kakav je vlasnik “Alfe”.

U mladosti je bio obućarski radnik u Švicarskoj, fudbalski sudija u Švicarskoj i Mađarskoj, blizak drugar roditelja današnjeg načelnika Modriče Mladena Krekića. S porodicom Krekić i danas je u dobrim odnosima, kao i s porodicom pokojnog predsjednika RS Milana Jelića, s kojom je i u rodbinskoj vezi.

"Sve je to tačno, ali nikad zbog toga nisam uživao povlastice", kaže gazda Ilija za Srpskainfo.

Pred rat se Ilija Jeftić istaknuo kao jedan od prvih privatnika – fabrikanata u SFRJ. U selu Garevac kod Modriče 1989. otvorio je prvu privatnu fabriku u tadašnjoj Socijalističkoj republici BiH.

"Nisam mogao dobiti dozvolu i to sam rekao premijeru Anti Markoviću kad smo se sreli na jednom skupu. On mi je rekao: 'Dobićeš dozvolu za tri dana.' Tako je i bilo", govori Ilija Jeftić.

Iz tog doba datira i njegovo poznanstvo sa tada mladim funkcionerom iz Laktaša Miloradom Dodikom. Bili su partijski drugovi, članovi Saveza reformskih snaga Jugoslavije Ante Markovića, koji je preteča današnjeg SNSD-a.

Valjda zbog dugogodišnjeg poznanstva, Dodik je prije dvije godine bio specijalni gost na godišnjici “Alfe”, koja se obilježava upravo na rođendan gazde Ilije. Kad se atmosfera zagijala, tadašnji predsjednik Republike Srpske latio se mikrofona i od tada gazda Ilija u Modriči i okolici slovi kao “čovjek kojem je Dodik pjevao na rođendanu”.

Posljednjih godina, Ilija Jeftić sa suprugom Nadom živi na selu. Oboje su švicarski penzioneri i tvrde da im “ne treba da se zamaraju biznisom”, ali ipak vode fabriku s više od 450 radnika. O njihovom perfektno uređenom velikom imanju na brdu iznad sela Koprivina brigu vode kućna pomoćnica i još dva radnika.

Iz svoje hacijende, kako se sam hvali, gazda Ilija sedam sedmica nije silazio u Modriču. Otkako je korona zavladala, drži se podalje i od fabrike i od grada.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...