BERNARDIĆ SLAŽE NOVU KRIŽALJKU BUDUĆE VLADE HRVATSKE: Evo ko bi bio u kojim ministarstvima

Ono što se već sada sa sigurnošću može reći jeste da bi, uz Bernardića, premijera, njegov najbliži saradnik u Vladi bio Branko Grčić kao potpredsjednik Vlade bez portfelja

  • Regija

  • 13. Jun. 2020  13. Jun. 2020

  • 0

Bude li SDP-ova Restart koalicija relativni pobjednik izbora i uspije li nakon toga sastaviti parlamentarnu većinu, njihova Vlada bit će manja i imat će između 10 i 12 ministarstava. Iako u SDP-u tvrde kako imena koja bi bila nosioci njihovih politika u mogućoj Vladi još nisu utvrđena, jasno je da predsjednik SDP-a Davor Bernardić razmišlja ko bi mu bili budući ministri, piše Tportal.

Ono što se već sada sa sigurnošću može reći jeste da bi, uz Bernardića, premijera, njegov najbliži saradnik u Vladi bio Branko Grčić kao potpredsjednik Vlade bez portfelja, koji bi, zapravo, koordinirao svim procesima.

Kao izgledni potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti najviše se ističe potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić, a sada se s imenom Danka Velimira Vrdoljaka najviše špekulira kao izglednog budućeg ministra zdravlja.

Ne treba zaboraviti ni na predsjednika HSS-a Krešu Beljaka, koji je u koaliciji drugi najveći partner SDP-a, pa neki sagovornici "Jutarnjeg lista" ne isključuju mogućnost da upravo on bude potpredsjednik koji bi, eventualno, provodio reformu lokalne samouprave.

Kao najizglednija imena za ministra finansija spominju se Josip Tica, koji je i voditelj njihovog savjeta za gospodarstvo, ali i Boris Lalovac. Resor privrede prema načelnoj SDP-ovoj ideji postao bi jedno megaministarstvo, kojem bi se priključilo pet do šest sadašnjih ministarstava, koji imaju neki doticaj s privredom, a to megaministarstvo, koje bi se moglo zvati Ministarstvo razvoja, najvjerojatnije će voditi Zvonimir Mršić.

Na poziciji ministra unutrašnjih poslova Bernardić bi rado vidio glavnog sekretara stranke Nikšu Vukasa pa je vrlo izgledno da bi on, ukoliko to bude u prilici, vodio MUP.

Za Ministarstvo rada veoma je zainteresiran predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja, ali sagovornici iz SDP-a kažu da su to više želje nego realnost.

Kao najizgledniji Bernardićev čovjek za socijalnu politiku spominje se Nino Žganec, izvanredni profesor na Katedri za teoriju i metodologiju socijalnog rada na Pravnom fakultetu u Zagrebu, ali tu se spominje i bivša saborska zastupnica Marija Alfirev te pročelnica Upravnog odjela za socijalnu politiku i mlade Primorsko-goranske županije Dragica Marač.

Ministar vanjske politike mogao bi postati Josip Klisović, dok je za resor odbrane najzainteresiraniji Franko Vidović, iako neki sagovornici kažu da bi on bio bolji na poziciji ministra hrvatskih branitelja, a neki na poziciji ministra odbrane vide i Arsena Bauka, koji je u Račanovoj Vladi radio u MORH-u.

Kao najizgledniji mogući ministar znanosti i obrazovanja spominje se Emil Tafra, koji je i Bernardićev prijatelj, a i predsjednik je SDP-ovog savjeta za visoko obrazovanje, znanost i inovacije. Kada je riječ o zelenim politikama, ekologiji i zaštiti okoliša, tu se spominje više imena, od Mirele Holy, a za zelene politike i prostorni razvoj zainteresirana je i predsjednica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš, a i HSS bi mogao tu dati svog čovjeka, jer se želi udaljati od imidža stranke koju samo zanima poljoprivreda.

Pitanje je i bi li SDP prepustio resor poljoprivrede partnerima kada ima toliko zainteresiranih ljudi od Sebastijana Svata, predsjednika SDP-ovog savjeta za poljoprivredu Bjelovarsko-bilogorske županije, do Tihomira Jaića, predsjednika županijskog odbora SDP-a Bjelovarsko-bilogorske županije i Hrvatske udruge poljoprivrednika. No, neki na toj poziciji vide i Nikšu Vukasa, koji je po struci agronom.

Kada je riječ o pravosuđu, sugovornici kao najizglednijeg ministra spominju Vojka Brauta, advokata i potpredsjednika riječkog SDP-a, dok bi oni koji su bliži bivšem šefu SDP-a Milanoviću, na tom mjestu radije vidjeli Peđu Grbina. Državni ured za digitalnu ekonomiju mogao bi voditi bivši ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...