I OVO SMO VIDJELI OD NJEGA: Koga je Vučić poljubio u Takovu?

General Milan Mojsilović dodijelio je oficirsku sablju predsjedniku i vrhovnom komandantu Aleksandru Vučiću, na svečanosti u Takovu.

  • Regija

  • 14. Jun. 2020  

  • 0

„U ime svih pripadnika VS uručujem vam simbol vojničke časti, za vašu posvećanost, za odnos prema vojsci i brigu za svakog njenog pripadnika. Hvala vam za sve što radite za Vojsku Srbije - kazao je general Mojsilović.

Vučiću je oficirska sablja uručena na svečanosti uručenja zastava ponovo oformljenim 63. padobranskoj brigadi i 72. brigadi za specijalne operacije u Takovu.

RTS PrintscreenRTS Printscreen

Živite za te zastave, čuvajte Srbiju, bićemo nesalomiv orah

Živite za te zastave, čuvajte Srbiju, bićemo nesalomiv orah svima koji pokušaju da nas slomiju, poručio je u nedjelju predsjednik Srbije i vrhovni komandant VS Aleksandar Vučić na svečanosti povodom uručenja vojnih zastava povodom formiranja 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade u Takovu.

Danas je, istakao je, svečani, veliki i važan dan, jer su zastave tim jedinicama vraćene posle 20 godina.

"Ovo su dve najelitnije jedinice naše armije, koje su uvijek bile na braniku otadžbine, kojima su se ljudi uvijek ponosili. Vi ste uvijek primali najteži udar, uvijek uz svoj narod i kada neko drugi nije želeo na neka bojišta vi jeste. Vi ste najhrabriji dio našeg naroda, najbolji dio nas", poručio je Vučić.

Predsjednik je rekao da je ponosan na pripadnike tih jedinica, i na činjenicu da može da im vrati zastave ponosa i časti.

"Ove zastave su simbol slobode i nezavisnosti, časti i obraza Srbije. Ove zastave nikada ne smeju da padnu neprijatelju u ruke. Vi ste u tim zastavama dobili zalog, obavezu ali i opomenu za sve da dok je tih zastava, dok su one uzdignute - dotle i Srbija postoji", poručio je predsjednik Srbije.

Vučić je istakao da ne postoji bolje mjesto od Takova za uručenje tih zastava pošto je tu podignut Drugi srpski ustanak i gdje je Miloš Veliki rekao da: Eto vas i eto nas, rat Turcima.

"Mi danas nikog ne pozivamo u rat, ali uručivanjem, ovih zastava jasno kažemo svima da ćemo da čuvamo mir i stabilnost, ali da ćemo biti jaki i sve jači i da ćemo biti neslomiv orah za svakog ko pokuša da ga polomi. Naša vojska je danas snažnija nego ranije zbog vas posto ste bolje opremljeni i još više spremni da štitite i čuvate našu otadžbinu".

Vučić je kazao da uručene zastave mnogo znače, jer uzeti tu zastavu Srbije, slobode, istorije, tradicije i svake kosti koja je njome šivena i svake kapi krv koja je data u boju, jer nema veće časti i obaveze.

63. padobranska brigada formirana 1944. godine

Komandant 63. padobranske pukovnik Nenad Zorić podsjetio je da je ta jedinica formirara 1944. godine, a da je u svoj istoriji više puta formirana i rasformirana.

“Današnjim činom je ispravljena nepravda od prije 14 godina”, rekao je Zorić.

Dodao je da je 72. brigada za specijalne operacije, takođe, formirana u ratnom vihoru.

Naveo je i da su veterani padobranske brigade snaga i odličan primjer kako treba da se ponašaju aktuelni pripadnici Vojske Srbije, a njih predvodi bivši načelnik koji je teško ranjen u bici na Košarama.

(Index.hr/SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...