BOSANSKI KALIFAT : Povratak „svetih ratnika“

U posljednjih mjesec-dva u BiH se vratilo pedesetak mudžahedina iz Sirije, koji su ratovali u vojnim formacijama različitih islamističkih frakcija, uključujući i zloglasne jedinice Islamske države

  • Društvo

  • 22. Avg. 2014  22. Avg. 2014

Bilo je rano jutro 7. augusta kada su se 23-godišnji Emrah Fojnica i dvojica njegovih „suboraca“ - jedan pristigao iz Saudijske Arabije a drugi iz Libije, sastali u predgrađu Bagdada. Na sebe su stavili samoubilačke pojaseve, napunjene razornim eksplozivom, još jednom utanačili sve detalje „akcije“, a potom su iz tri različita smjera krenuli ka jednoj od pijaca na rubu glavnog iračkog grada.

Nakon što su se umiješali među mnogobrojne kupce, bombaši samoubojice su, prema ranijem dogovoru, aktivirali eksploziv u isto vrijeme. Trojica su „šehida“ tog dana ubili 24 osobe, među njima jedanaest žena i šestero djece, od kojih dvije bebe stare tek nekoliko mjeseci, i ranili stotinjak nesretnih Iračana.

Službeno je vijest o „junačkoj pogibiji“ Emraha Fojnice, zvanog Hattab, bosanskog ratnika samoproglašene Islamske države, potvrđena pet dana kasnije, na internet portalu Vijesti Ummeta, ali bez objavljivanja detalja o mjestu i okolnostima njegovog brutalnog čina.

O tome je prijateljima posvjedočio Emrahov otac Hamdo Fojnica, koji je u selu Ošve kod Maglaja, slaveći „mučeničku smrt“ sina, govorio o njegovom herojstvu. Navodno je ožalošćeni otac obećao da će, čim dobije snimak samoubilačkog napada, uz pomoć prijatelja montirati video-spot, kako bi i druge mladiće motivirao da se priključe borbama za islamski kalifat.

Emrah Fojnica se, podsjetimo, pobunjenicima u Siriji pridružio odmah poslije izlaska iz pritvora, upravo na nagovor oca Hamde s kojim je, do hapšenja, živio u Gornjoj Maoči. Prije odlaska na put u Siriju, s kojeg se nikada neće vratiti, Fojnica se oženio sa tada 16-godišnjom Enesom Džinić, a s njim je u „sveti rat“ otišao i punac Amir Džinić.

Iako su nedavno usvojenim izmjenama i dopunama Kaznenog zakona BiH propisane kazne do deset godina zatvora za sudjelovanje u vojnim i paravojnim formacijama drugih država, kao i sankcije za propagiranje i vrbovanje državljana BiH za odlazak na strana ratišta, reakcija nadležnih institucija za sada je izostala.

Prema, istina neprovjerenim informacijama, na području Sirije i Iraka trenutačno se nalazi oko 70 mudžahedina iz BiH, njih pedesetak se, u međuvremenu, vratilo kući, dakako, bez ikakvih posljedica. Istodobno su nekažnjeno prošli i sve učestaliji javni istupi vehabijskih vođa u BiH koji daju otvorenu podršku samoproglašenom kalifi Ebu Bekr al-Bagdadiju, zapovjedniku svih jedinica Islamske države, unatoč svakodnevnim dokazima stravičnih zločina koje su njegovi vojnici počinili u Siriju i na području sjevernog Iraka.

Posljedni je to učinio Bilal Bosnić, selefijski prvak iz Krajine, ali i njegovi sljedbenici Senad Čolaković, Alis Zukanović, Omar Đapo, Senad Čurić, Enes Čaušević (brat Harisa Čauševića Oksa, koji je osuđen na 45 godina zatvora zbog terorističkog napada na policijsku stanicu u Bugojnu), koji „karizmatičnog vođu“ veličaju na društvenim mrežama i vjerskim sijelima.

Znakovito je, međutim, da su se Bilal Bosnić i njegove pristaše oglasili poslije poruke koju je bh. vehabijama iz Sirije poslao Nusret Imamović, u čijem je „aranžmanu“, podsjetimo, posljednih godina u tu građanskim ratom razorenu državu otišlo desetine zaluđenih mladića.

(Cijeli tekst možete pročitati u novom broju Slobodne Bosne, koji je u prodaji od četvrtka, 21. augusta.)

loading...

trenutak ...