HERCEGOVAČKI SUNCOKRET: Raspudić bi silovanim ženama zabranio abortus. Ovo je njegova izjava iz 2004. godine

Citirane rečenice izgovorio je novinaru sedmičnika "Feral Tribune", kojem je rado bio sagovornik o negativnoj percepciji Hercegovine i Hercegovaca u Hrvatskoj.

  • Regija

  • 15. Jun. 2020  15. Jun. 2020

  • 1

Napunit će se skoro lijepih 16 godina od jula 2004. godine kada je mr. sc. Nino Raspudić, asistent na italijanistici na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, dao sljedeću izjavu: "Pojam Hercegovine i Hercegovaca u prosječnoj je hrvatskoj svijesti napravljen tako da je iz njega izbijeno sve što nije hrvatsko, pa sve što je gradsko, onda sve što je lirsko, sve što je lijevo, pa sve što je seksualno liberalno i, na koncu, sve ono za što Zagreb rado zaboravlja da je došlo iz Hercegovine: od Veselka Tenžere do Dušana Vukotića, od Predraga Matvejevića do 'Mostar Sevdah Reuniona'."

Citirane rečenice izgovorio je novinaru sedmičnika "Feral Tribune", kojem je rado bio sagovornik o negativnoj percepciji Hercegovine i Hercegovaca u Hrvatskoj.

Protiv pobačaja, a za Željku Markić

Ove godine, Raspudić, kao kandidat konzervativnog Mosta na predstojećim parlamentarnim izborima, oštro zagovara zabranu pobačaja, pa i u slučajevima kada je plod začet silovanjem.

Na izborima 2015. godine podržavao je stranku U ime obitelji ultrakonzervativne Željke Markić, koja predano djeluje protiv seksualno liberalnih misli i djela. U međuvremenu se profilirao i kao predani kritičar "Feral Tribunea". Što odmiče vrijeme od njegova gašenja, Raspudić sve žustrije istupa protiv pokojnog sedmičnika, čak laže da za njega nikad nije pisao. A jest, davao je i izjave.

Raspudić neumorno pokušava odgristi ono što izdajnički strši

Poput mnogih hrvatskih desničara - naročito onih starijih od 50 godina sa stažem u Savezu komunista - Raspudić se prema svojoj biografiji odnosi kao gluplji psi prema vlastitom repu: predano pokušava odgristi ono što izdajnički strši. Naš se junak danas pokušava prikazati dosljednim konzervativcem, iako je prije svega 16 godina pjevao drugu pjesmu. Bit će da nije bilo dovoljno publike pa je promijenio melodiju. Sada, po prilici, prezire sve ili skoro sve o čemu je nekad govorio sa mnogo razumijevanja.

Mi, evo, podsjećamo kako je govorio Raspudić.

(Index.hr/SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...