EUROPA SE BUDI: Samo ove sedmice 1.500 turista dolazi u jednu od najpogođenijih država tokom pandemije

Danas su u Španiju stigli prvi turisti nakon tri mjeseca, jer je vlada dopustila dolazak strancima na Balearske otoke, ali ostatak zemlje ostaje zatvoren zbog koronavirusa.

  • Ekonomija

  • 15. Jun. 2020  16. Jun. 2020

  • 0

Turizam u Španiji bio je zabranjen od proglašenja vanrednog stanja 14. marta.

Balearski otoci smješteni u Sredozemnom moru - Mallorca, Ibiza, Menorca, Formentera i Cabrera - tradicionalno su ljetovalište gostiju iz Njemačke. Španska vlada otvorila je avio linije između Njemačke i Balearskih otoka kako bi spasila hiljade radnih mjesta na tim otocima.

Prvi avion iz Njemačke sletio u Mallorcu

U zračnu luku Palma de Mallorca u ponedjeljak je sletio prvi avion iz Düsseldorfa sa 180 putnika.

„Svi su bili sretni u avionu“, rekla je novinarima Kersten, Njemica koja ima kuću pored mjesta Manacor na Mallorci. Mnogi putnici došli su u sklopu aranžmana kupljenog kod turističke agencije TUI koji uključuje let i hotel.

„Uživat ćemo u mirnim praznicima. Volimo ovaj otok te obično dolazimo nekoliko puta godišnje“, rekao je Georg koji je na Mallorcu sletio sa suprugom.

Ove sedmice bi trebalo sletjeti 7 aviona, šest na Mallorcu i jedan na Ibizu, s oko 1500 putnika.

Španska vlada je poručila kako će 21. juna otvoriti granice za putnike iz zemalja Europske unije, a ovaj pilot program na Balearskim otocima vrijedi samo za goste iz Njemačke.

Hiljade u Španiji ostale bez posla

Španija je jedna od najpogođenijih zemalja koronavirusom u Europi pa su stroge mjere uvedene u cilju suzbijanja zaraze. Zemlju je lani posjetilo više od 80 miliona turista, u rekordnoj godini, no sada su hoteli zatvoreni, a plaže puste.

Turizam sudjeluje s 12 posto u španskom BDP-u, a hiljade radnika su otpuštene te čekaju povratak na posao.

Portparol nautičkog turizma na Balearskim otocima rekao je 23. maja kako gube inozemne goste koji s jedrilicama odlaze u Hrvatsku gdje nema strogih mjera za suzbijanje koronavirusa. 

„Zovu nas kako bi otkazali ili odgodili rezervacije do iduće godine. Šteta je brutalna. Potpuno smo paralizirani“, rekao je tada José María Jimenez, portparol kompanija koje iznajmljuju jedrilice, za novine El Mundo.

Na Balearskim otocima je registrirano oko 350 kompanija usmjerenih na tržište srednje Europe.

(SB / Index.hr)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...