POTPIŠITE DEKLARACIJU "ODBRANIMO HISTORIJU": Historičari iz regiona pozivaju na prestanak manipuliranja naukom

Na konferenciji održanoj 13. juna 2020. u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu predstavljena je Deklaracija „Odbranimo historiju“, koja je rezultat projekta pod nazivom "Ko je prvi počeo? – Istoričari protiv revizionizma"

  • Kultura

  • 15. Jun. 2020  

  • 0

Projekat je realiziran u Udruženju KROKODIL u bliskoj saradnji s organizacijom forum ZFD Srbija i uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije.

U Deklaraciji se prvo ukazuje kako su historiografije u svim državama nastalim na tlu SFR Jugoslavije predmet manipulacija i zloupotreba, a potom se navodi nekoliko načela koje autori Deklaracije smatraju važnim za odbranu historijske nauke (historija je nauka, ona je dinamična, disciplina kritičkog mišljenja, multiperspektivna, cjelovita, nadnacionalna, kontekstualna, racionalna, slobodna i odgovorna). Zbog toga se traži od svih struktura (historičara, političkih elita, parlamenata, sudova, ministarstava, medija, lokalnih vlasti i nastavnika historije) da se prestane manipulirati historijom, a od historičara traže da se pridržavaju „najviših standarda u utvrđivanju činjenica i da se bore za primjenu naučnih historiografskih metoda“. Posebno mjesto u Deklaraciji ima zahtjev upućen lokalnim vlastima da „škole, ulice, studentske domove i druge javne objekte ne imenuju po ličnostima koje su tokom Drugoga svjetskog rata i u posljednjim ratovima pozivale na etničku mržnju i antisemitizam te bile odgovorne za ratne zločine“.

Na večerašnjoj konferenciji govorili su Vladimir Arsenijević u ime Udruženja KROKODIL, te Dubravka Stojanović i Milivoj Bešlin, kao članovi radne grupe koja je radila na Deklaraciji. Na konferenciji su prezentirane i izjave ostalih članova radne grupe (Božo Repe, Husnija Kamberović i Tvrtko Jakovina), koji zbog stanja u kojem se nalaze naše zemlje zbog pandemije koronavirusa nisu mogli doći u Beograd. Deklaracija će od ponedjeljka, 15. juna 2020, biti dostupna za potpisivanje na stranici Krokodil i stranici projekta „Ko je prvi počeo“, a bit će objavljena i na portalu.

Saopštenje KROKODILA sa konferencije na kojoj je obznanjena Deklaracija može se čitati Ovdje, a deklaracije se nalazi Ovdje.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...