ENGLESKI EKSPERTI OBJAVILI SENZACIONALNU STUDIJU: Oni su oko nas, samo u našoj galaksiji postoji tridesetak tehnološki naprednih civilizacija, spremaju se za…

Koristeći podatke o broju zvijezda u Mliječnom putu i njihovom sastavu i starosti, došli su i do ovog rezultata.

  • HiTec

  • 16. Jun. 2020  16. Jun. 2020

  • 2

Nova studija objavljena u časopisu "The Astrophysical Journal", koju su izradili astrofizičari s Univerziteta u Nottinghamu, kaže kako bi nekoliko desetaka civilizacija u našoj galaksiji moglo biti spremno za komunikaciju s nama. Njihove procjene pokušavaju odgovoriti na jedno od najvažnijih pitanja naše civilizacije – jesmo li sami u svemiru?

Znanstvenici su pokušali pojednostaviti ovaj problem postavljanjem pretpostavke da bi životu bilo gdje u našoj galaksiji moglo trebati oko pet milijardi godina evolucije da dosegne nivo na kojem može na inteligentan način komunicirati s drugim civilizacijama. Na Zemlji je, od njenog nastanka do danas, proteklo oko 4,5 milijardi godina, a tehnološki naprednima po ovim kriterijima možemo se smatrati tek u posljednjih 100 godina.

Koristeći podatke o broju zvijezda u Mliječnom putu i njihovom sastavu i starosti, došli su i do ovog rezultata: u našoj galaksiji bi trebalo biti 36 aktivnih tehnološki naprednih civilizacija. Svoju kalkulaciju nazvali su "Astrobiološka Kopernikova granica", a pretpostavljaju da bi u traženju vanzemaljskog života mogla zamijeniti popularnu Drakeovu jednačinu.

Međutim, znanstvenici su uzeli u obzir i veličinu galaksije pa su tako došli do manje ohrabrujućih podataka.

Izračun pokazuje kako je prosječna udaljenost među ovim hipotetskim civilizacijama oko 17.000 svjetlosnih godina pa će nam biti prilično teško ostvariti kontakt s nekom od njih.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...