PISAO AGIUSU I AMBASADORIMA ZEMALJA ČLANICA VIJEĆA SIGURNOSTI: Dodik izrazio zabrinutost zbog zdravstvenog stanja zločinca Mladića

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je pismo predsjedniku Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu sudiji Carmelu Agiusu, ambasadorima zemalja članica Vijeća sigurnosti UN u kojem je izrazio zabrinutost zbog lošeg općeg zdravstvenog stanja presuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.

  • Mini market

  • 16. Jun. 2020  

  • 0

U pismu se navodi da je u podnescima odbrane Mladića nekoliko puta ukazano da zdravstvena služba u Hagu ne preduzima elementarne mjere u okviru obavezne medicinske njege kako bi riješili njegove postojeće tegobe u pogledu anemije.

"Nizak nivo hemoglobina ne predstavlja samo opštu prijetnju i opasnost po život, već u dužem trajanju svakako dovodi do smanjenog funkcionisanja i odumiranja moždanih ćelija, a što upravo ima negativan efekat na mentalno zdravlje i sposobnost te osobe. Veoma sam zabrinut, jer se u podnescima odbrane već nekoliko puta ukazuje na okolnost pada kognitivne sposobnosti generala Mladića", istakao je Dodik u pismu.

Dodik je naveo da se može zaključiti da je ovakvo stanje dobrim dijelom posljedica loše prakse koja se u pritvorskoj jedinici primjenjuje prema Mladiću.

"Vjerujem da je u interesu kredibiliteta i transparentnosti suda, međunarodne pravde, ali i elementarnih prava generala Mladića da se preduzmu sve potrebne mjere kako bi se njegovo fizičko i psihičko zdravlje stabilizovalo", naveo je Dodik.

On je predložio da se, što je moguće prije, dozvoli nezavisnom medicinskom timu, uključujući i ljekare koje će eventualno predložiti tim odbrane, da ostvari potpuni uvid u postojeću medicinsku dokumentaciju, te da se nakon toga Mladić pregleda u bolničkim uslovima.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...