USLIŠENA ŽELJA NERMINA NIKŠIĆA: Uhapšeni kriminalci kojima SDP duguje 230 hiljada KM; Ovako je nedavno predsjednik SDP-a otkrio svoju DUBOKU NADU (VIDEO)

Pripadnici državne policijske agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsilu su u utorak na području Mostara Ivana Kolobarića i Mateu Prskalo čije izručenje traži Hrvatska nakon što su izbjegli hapšenje u nedavnoj akciji "Flajš" u kojoj je osumnjičeno 38 osoba za privredne malverzacije, pišu hrvatski mediji.

  • Mini market

  • 16. Jun. 2020  16. Jun. 2020

  • 2

Kako su saopćili iz SIPA-e, a saznaju hrvatski mediji, dvije osobe, čiji identitet nisu objavili, uhapšene su na temelju međunarodne crvene potjernice koju je raspisala Hrvatska.

Precizira se da su nadležna tijela Republike Hrvatske raspisala međunarodnu potjernicu putem Interpola Zagreb zbog hapšenja i izručenja u Republiku Hrvatsku zbog postojanja osnova sumnje da su bili dio kriminalnog udruženja koje se bavilo utajom poreza i carine te zloupotrebama u privrednom poslovanju.

Nakon što njihovo ispitivanje bude okončano, uhapšene osobe bit će predane Sudu Bosne i Hercegovine koje će odlučivati o njihovu izručenju Republici Hrvatskoj, dodaje se u saopćenju, pišu hrvatski mediji.

Visoki dužnosnik SIPA-e potvrdio je za Hinu da su uhapšeni Matea Prskalo rođena 1994. u Splitu, te Ivan Kolobarić (1977) rođen u Mostaru.

Ivan Kolobarić je brat drugoosumnjičenog Olivera Kolobarića iz USKOK-ove operacije "Flajš" koji je zajedno s prvoosumnjičenim Tomislavom Pavkovićem u posljednjih nekoliko godina od raznih kompanija dobivao novac za nepostojeće usluge putem lažnih faktura.

Svoje kompanije su zatim prodavali ili likvidirali. Oliver Kolobarić je imao devet kompanija u kojima je bio vlasnik ili suvlasnik, a u većini je odgovorna osoba bio brat Ivan Kolobarić.

Osumnjičeni obuhvaćeni istragom u akciji "Flajš" sumnjiče se da su sebi pribavili korist od 20 miliona kuna, dok je hrvatski budžet oštećen za oko 11 miliona kuna a na čelu kriminalne skupine osumnjičene za zločinačko udruženje, utaju poreza ili carine, zloupotrebe povjerenja u privrednom poslovanju, pomaganje u tim nedjelima, ali i pranje novca su Tomislav Pavković i Oliver Kolobarić.

Tomislav Pavković i Oliver Kolobarić javnosti u Bosni i Hercegovini poznatiji su kao vlasnici kompanije „Analytics Experts“ kojoj Socijaldemokratska partija BiH duguje 230.000 KM, što je i navedeno u finansijskom izvještaju SDP-a za 2019. godinu. Kako su iz ove stranke naveli, kompanija „Analytics Experts“ je otkupila dugo širokobriješke komapnije Promotiv d.o.o. koji je za 2018. godinu iznosio 198.164.30 KM.

Pitanje na koje u SDP-u nisu imali razložan odgovor je otkud jedna politička stranka u poslovnom odnosu sa firmom osnovanom u julu 2018. godine, uoči Općih izbora u našoj zemlji, koja se, kako se navodi na njenoj zvaničnoj internet stranici, bavi iznajmljivanjem autodizalica.

Jedini do sada glas iz SDP-a je nada Nermina Nikšića, predsjednika ove stranke, da će potražioci dugova SDP-a biti uhapšeni, što se danas i ostvarilo.

(S. B.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...