BJELORUSIJU TRESE "REVOLUCIJA PAPUČA": Posljednji europski diktator prvi put ima prave protukandidate

Lukašenko je na vlasti od 1994. i od tada pobjeđuje na izborima s najmanje 75 posto glasova.

  • Svijet

  • 17. Jun. 2020  17. Jun. 2020

  • 0

Niko neće umrijeti od korone u Bjelorusiji, poručio je sredinom aprila  Aleksandar Lukašenko. Dosad je zemlja od 9,5 miliona stanovnika priznala 312 mrtvih na 55.000 oboljelih: susjedna Poljska sa 38 miliona stanovnika ima 1.256 mrtvih i 30.000 oboljelih od koronavirusa.

Lukašenko je zabavljao Europu izjavama da je panika opasnija od korone i da ljudi, umjesto “masovne psihoze”, trebaju piti votku, dvaput sedmično ići u saunu i raditi na zemlji, jer traktor sve liječi. Kad su posvuda zatvorili stadione, oni su nastavili s nogometnim prvenstvom i jedini su 9. maja održali vojnu paradu u čast pobjede u Drugom svjetskom ratu, s hiljadama vojnika i veterana.

No, ono što iz inozemstva može djelovati komično, ljudima koji to doživljavaju na vlastitoj koži uopće nije smiješno. Lukašenko je na vlasti od 1994. i od tada pobjeđuje na izborima s najmanje 75 posto glasova. Novi predsjednički izbori zakazani su za 9. august, a Lukašenko želi i šesti mandat. U Minsku su održani protesti protiv njegove odluke da se ponovno kandidira: demonstranti su u rukama držali papuče, simbol opozicionog kandidata Sergeja Tihanovskog. Zgazimo žohara, poručuje Tihanovski, pozivajući na svrgavanje Lukašenka i njegove autokratske vlasti. Iako bi policija inače rastjerivala demonstrante, sad su ih pustili, prenosi AP.

Na izbore izlaze trojica Lukašenkovih protukandidata. Bivši bankar Viktor Babariko objavio je da se želi kandidirati kako bi se suprotstavio ekonomskoj integraciji s Rusijom te “potpuno neodgovornoj” politici borbe protiv koronavirusa, prenosi "Guardian".

Uporište

Kandidirali su se i bivši ambasador u SAD-u Valerij Cepkalo te Sergej Tihanovski, jutjuber s više od 235.000 pratitelja, koji je okupio veliku mrežu volontera koji su skupljali potpise za njegovu kampanju pod sloganom “Zaustavite žohare”, što je poziv na borbu protiv korupcije.

Zbog njegovih pristaša koji protestiraju s papučama u rukama, neki mediji to već nazivaju “revolucijom papuča”. Drugi, pak, nose maske i rukavice, što je u Bjelorusiji jasan znak protivljenja službenoj politici, koja negira ili umanjuje opasnost od epidemije. Hiljade opozicionih pristaša čekale su u redu da daju potpis za kandidaturu, što je u Bjelorusiji jedinstven događaj, jer vlast rastjeruje i manje opozicione skupove. Do sada bi Lukašenko obično instalirao kakvog protukandidata da glumi demokratsku proceduru na izborima, ali sad je, čini se, drugačije.

Britanski list piše da su sva trojica kandidata ponikla “odozdo”, da imaju snažno uporište u biračkom tijelu.

“Vlast je izgubila dodir sa stvarnošću. Odgovor na Covid-19 to dokazuje”, rekao je Babariko. Misle da će Bjelorusija ostati tiha i pokorna kakva je bila u posljednjih 26 godina, ali toga više nema, poručuje bivši bankar.

Kako se i očekivalo, vlast je odmah krenula na opoziciju.

Protiv Tihanovskog je podnesena krivična prijava, policija je istog dana, u prošli četvrtak, upala u Babarikovu bivšu banku "Belgazprombank" pod optužbom za pranje novca i uhapsila 15 bankara. No, Babariko je siguran da je s Lukašenkom gotovo. “Gotovo da vam mogu garantirati da Lukašenko ima manje od 50 posto”, kaže Babariko. Prvi put u četvrt stoljeća.

Korona je samo ubrzala stvari tako da je postala vidljivija nesposobnost vlasti da se nosi s ekonomskim problemima u toj postsovjetskoj zemlji. Prošle sedmice, Tihanovski je uhapšen pod optužbom da je kršio javni red i mir te napao policiju tokom skupljanja potpisa u gradu Grodnom. Prijeti mu tri godine zatvora. Najvjerojatnije neće biti pušten iz pritvora do 9. augusta, kad se održavaju izbori. “Kad me nazvao i rekao da će se kandidirati, pitao sam ga: Sergej, pa znaš kako završavaju predsjednički izbori? U zatvoru”, kaže Aleksandar Kabanov, bloger i aktivist koji se pridružio jutjuberu Tihanovskom u kampanji.

Kabanov smatra da su prvo došli po Tihanovskog, jer su shvatili da se najbolje snalazi na javnim skupovima, a da je za vlast najopasnije ako ljudi izađu na ulice. Kako je kandidatura Tihanovskog odbijena, njegova supruga Svjetlana Tihanovski pokušava se registrirati kao predsjednička kandidatkinja, prenosi Radio Slobodna Europa. Skupila je za to potrebnih 100.000 potpisa.

Radio Slobodna Europa u utorak je prenio da su uhapšeni opozicioni lider Mikolaj Statkevič i nekoliko blogera. Osuđeni su na 15 dana zatvora zbog sudjelovanja na nezakonitom opozicionom skupu u Minsku. Statkevič je uhapšen još u srijedu i već je osuđen na 15 dana zatvora zbog navodnog nezakonitog skupljanja potpisa za kandidaturu na predsjedničkim izborima. Njegova supruga Marina Adamovič napisala je na Facebooku da je njezin suprug bez advokata osuđen na novih 15 dana zatvora.

Prevrat

Statkevič je na izborima 2010. izašao kao Lukašenkov protukandidat.

Bio je osuđen na šest godina zatvora i pušten je 2015. Zabranjeno mu je sudjelovanje na ovim izborima. Prošlih sedmica održano je više opozicionih skupova širom Bjelorusije, deseci aktivista i opozicionih političara žale se na pritiske i hapšenja. Zajedno sa Statkevičem, u ponedjeljak su na 15 dana zatvora zbog sudjelovanja na nezakonitom predizbornom skupu osuđeni blogeri Eduard Palčis, Vladzimer Cihanovič i Mikolaj Maslovski.

Bjelorusija neće imati revoluciju, poručio je Lukašenko, optužujući protukandidate da ih finansiraju ruski oligarsi. Smatra se da je time ciljao na Babarika, jer je "Belgazprombank" u vlasništvu ruskog "Gazprombanka". “Ne trebate se brinuti. Neće biti udara u ovoj zemlji. Ni Majdana”, poručio je Lukašenko građanima aludirajući na pokušaj demokratskog prevrata 2014. u Ukrajini. Lukašenko je držao Bjelorusiju u bliskom savezu s Rusijom, ali se trenutno protivi pritisku Moskve za integracijom dviju država. U maju je objavljeno da će Bjelorusija prvi put naručiti naftu od SAD-a, što se smatra jasnom porukom Putinu i Rusiji.

(Jutarnji.hr/SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...